'Beşparmak Dağları da Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesine alınmalı'

'Beşparmak Dağları da Dünya Doğal ve Kültürel Miras listesine alınmalı'

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Almanya'nın Bonn şehrinde yapılan UNESCO'nun 39. Dünya Miras Komite toplantısında, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmesi ve Efes'in de alınmasının ülke adına sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Dünya miras listesinde bulunan kültür varlığı sayısının 15'e çıktığı ülkemizde, Anadolu coğrafyasında daha pek çok doğal ve kültürel varlık listeye girmek için beklemektedir. Bunlardan birisi de adeta bir açık hava müzesi niteliğindeki antik adı Latmos olan Beşparmak Dağları." dedi.

Beşparmak Dağlarının, insanı dinozorlar devrine götüren 500 milyon yıllık bir açık hava müzesi olduğunu söyleyen Bahattin Sürücü, "Latmos'un bu özgün kültürü, geçmiş birçok uygarlıktan günümüze kadar süregelmiş ve en erken dönemlerden itibaren kutsal dağlar arasında yerini almıştır. Ne yazık ki son yıllarda çoğalmaya başlayan ve Latmos'un bu özgün güzelliklerini ve özelliklerini bozarak, geri dönülmez biçimde tahrip eden maden ocakları büyük tehdit olmaya başlamıştır. Her gelenin hayran kaldığı, sadece bu kaya yapıları nedeniyle bile UNESCO'ya girebilecek özelliklere sahip Latmos'un kayaçları, günümüzde şiddetli bir değişime uğrayarak banyo seramiği olarak sonuçlanmaktadır. Botanik bilimi açısından Türkiye'nin 122 Önemli Bitki Alanı'ndan biri olan Latmos'ta, taraf olduğumuz BERN Sözleşmesi gereğince korunması gereken birçok bitki türü bulunmakta ve Türkiye'de doğal yayılış gösteren fıstık çamlarının en yoğun olduğu alanlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Ne yazık ki madencilik faaliyetleri nedeniyle bu doğal fıstık çamlarının geleceği tehlike altındadır. Eşsiz doğal ve kültürel kaynaklara sahip Latmos'un coğrafyasında, beyaz bir çöle dönüşen yatakların altında nelerin kaybedildiğinin kimse farkında değildir." dedi.

Bu yörelerde yaşayanların en büyük şikayetlerinden birisinin, yerleşim yerlerinden aşırı şekilde geçen maden kamyonlarının çevreyi toz toprak içinde bırakması ve köy yollarını köstebek yuvasına çevirmesi olduğunu belirten Sürücü, "Maden ocakları açıldıkça, köyler yaşanabilir olmaktan çıkacak, tarım, hayvancılık ve arıcılığın yapılması zorlaşacak ve köyden kente göçler çoğalacaktır. Latmos'ta yaşanan tüm bu olumsuzluklar için Beşparmak Dağları'nın köyleri imza kampanyası başlattılar. Atalarından miras kalan bu topraklara sahip çıkarak, doğayla barışık bir şekilde yaşamaya devam etmek istiyorlar. Beşparmak Dağları'nda yaşayan vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve ilgili bakanlıklar, doğa ve kültür harikası olan Latmos'un korunması ve geleceğe taşınması için işbirliği yapmalıdır. Buradan çıkarılan maden her yer de vardır. Ancak Latmos tektir ve benzersiz özelliklere sahiptir. Bu nedenle UNESCO'nun Dünya Doğal ve Kültürel Miras Listesi'ne alınmalıdır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Beşparmak Dağları da Dünya Doğal ve Kültürel Miras... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER