GAZİANTEP (CİHAN)- Obeziteni çocukluk döneminde başladığını belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, "Şişmanlık, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, dislipidemi, insülin direnci, diyabet, kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve özellikle ağır psikolojik strese yol açması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Çocuklar yemek konusunda akıllıca seçim yapabilme yetisine sahip oluncaya kadar seçimler ebeveynler tarafından yapılmalıdır." dedi.
Obezite hakkında ebeveynlere uyarılarda bulunan beslenme uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, şişman çocukların yemek saatlerinin düzensiz, şeker ve aşırı karbonhidratlı besin tüketen ve bol yağlı özellikle kızartmaya eğilimli, sebze ve meyve tüketiminin az, et tüketiminin ise fazla olduğuna dikkat çekti. Şişman çocuklarda yürümenin geç olduğunun bilgisini veren Erge, "Sıklıkla pişik, deri enfeksiyonları, yürümenin erken tamamlanması nedeniyle düztabanlık ve bacaklarda eğrilik, erken ergenlik belirtileri, kalp ve damar hastalıkları görülür." diye konuştu.
AİLE YAPISI OBEZİTE OLUŞUMUNDA BÜYÜK RİSK TAŞIYOR
Ailede bulunan şişmanlığın çocuk için güçlü risk oluşturduğuna dikkat çeken Erge, "Obezite oluşumunda genetik etmenlerin yüzde 25 ile 80 oranında rol oynadığını söyleyebiliriz. Aile ilişkisi çocuğu hem genetik hem de çevresel olarak etkiler. Normal vücut ağırlığına sahip anne ve babanın çocukları arasında şişmanlık oranı yüzde 8-9 iken, anne ile babadan birinin şişman olması çocuklardaki şişmanlık sıklığını yüzde 40'a, her ikisinin şişman olması halinde yüzde 80'e çıkıyor." açıklamasına yer verdi. CİHAN