Geçtiğimiz hafta Belçika'da Müslümanlar tarafından kurulmuş ilk tanınmış kesimhanenin açılacağı açıklandı. Fakat henüz bir hafta geçmeden projenin sahibi olan Anvers merkezli Al-Ikram yardım kuruluşu mezbahanın bu Kurban Bayramı'na yetişmeyeceğini duyurdu.
Al-İkram dernek yöneticisi Nordin Charkaoui, başta finansal problemler ve sezon içerisinde kesimlerin planlamasında sorun oluşacağı sebebiyle mezbaha girişimini ertelediklerini söyledi. Charkaoui, "Bir tanınmış kesimhane açmanın ortalama maliyeti 400-500 bin Euro arasında. Şu an Anvers Belediye Başkanı Bart de Wever ile görüşmelerimiz devam ediyor. Seneye açılmasını umut ediyoruz." şeklinde konuştu.
MÜSLÜMANLAR KUŞBAŞI VE KIYMA, GAYRİMÜSLİMLER İSE BİFTEK TÜKETİYOR
1997 yılından bu yana Belçika'da et sektöründe olan BEY-ET'in sahibi İskender Kapaklıkaya finansal boyutun dışında da zorluklar olduğunu anlattı. Kapaklıkaya, geçmişte de tanınmış kesimhanelerin açıldığını ancak etleri satabilecek bir pazarın oluşmadığını söyledi. Müslümanların kesilen hayvanların sadece belirli bir parçasını tükettiğini anlatan Kapaklıkaya, "Müslümanlar genellikle hayvanların daha çok kaburga ve ön kısmından çıkan kıyma ve kuşbaşı tüketiyor. Çünkü fiyat olarak daha ucuza geliyor. Hayvanın arka kısmından çıkarılan bifteğin kilosunu 25 Euro'dan satılıyor ve bu fiyata Müslümanlar et almaz." açıklamasında bulundu. Hayvanın 'pahalı' kısmını gayrimüslimlere satma konusuna da değinen Kapaklıkaya, "Gayrimüslimlerin Müslümanlardan mal alacağını sanmıyorum. Bu pazara genellikle Carrefour ve Aldi gibi büyük şirketler bakıyor. Yurt içi veya yurtdışı rekabeti zor bir pazar." diye değerlendirdi.
Brüksel'de et parçalama tesisi işleten Kapaklıkaya, Müslümanların tükettiği bölümleri tanınmış kesimhaneden alıp, parçaladıktan sonra kasaplara dağıtmayı tercih ettiklerini söyledi. Kapaklıkaya, "Biz Belçikalılardan şu kadar et istediğimizi söylüyoruz, kesimin başına kendimiz gidiyoruz ve hayvanı kestiriyoruz. Ama hayvanın arka kısmını onlara bırakıyoruz. Çünkü onlar onu daha pahalıya satabiliyorlar. En büyük problem de bu. Bir tanınmış kesimhanenin dönebilmesi için haftada minimum 500-600 büyükbaş havyan kesmesi lazım. Şimdi siz bu kadar hayvanı kestiğinizde daha çok Müslüman müşteriniz olması gerekiyor. Her müşteri de sizden ucuz et yani daha çok kıymalık ve kuşbaşılık et istiyor. Peki hayvanların arka kısmı ne olacak? Bunu da satman gerekiyor. Öyle bir imkanın olmadığı için yürümüyor." dedi
MÜSLÜMAN KESİMHANE GİRİŞİMİ YÜRÜMEDİ
Kısa vadede Müslümanların tanınmış kesimhane açmalarının zor olacağını söyleyen Kapaklıkaya, daha önce böyle bir girişimin olduğunu ama işin dönmediğini söyledi. Kapaklıkaya, "1997 yılından bu yana sektörün içerisindeyim. Yapılamayacağından veya az potansiyelden değil kesinlikle. Çok ciddi bir potansiyel var, çok Müslüman var ve çok et tüketiyoruz. Ama bizim tükettiğimiz et genelde kuşbaşı ve kıyma tarzından olduğu zaman ister istemez ucuz olmak zorunda. Aytaç grubu zamanında büyük bir tanınmış kesimhane kurdu ama oda döndüremedi bu işi. Üretim yapacaktı ama onlarda devam ettiremediler. Yani açılacaksa ona göre bir pazar bulunması lazım." diye konuştu. CİHAN