İslam eğitimine 3
Mart tarihinde başlayacak olan Katolik Leuven Üniversitesinin
Fransızca eğitim yapan kurumlarına şimdiden 51 öğrencinin yazıldı. Yetkililer, bu rakamın beklenenin iki katı olduğunu ifade ediyor.
Bir yıllık eğitim planı dahilinde Kelam, Fıkıh gibi İslami bilimler verileceği öğrenilirken, projenin koordinatörü Profesör Felice Dassetto verilecek eğitimin imam eğitimi olmadığının altının çizdi. Profesör Dassetto "
Öğrencilere sunulacak akademik programın özünde
Belçika gerçekleriyle örtüşen bir
İslamiyet anlayışı olacak. Bu bağlamda verilecek derslerin içerisinde mümkün mertebe Türk, Fas yada
Pakistan İslam anlayışından uzakta duracağız." şeklinde konuştu. Belçika'daki Fransız toplumun 40 bin
Euro ile
destek verdiği
pilot uygulamada öğrenci başına bir yıllık eğitim harcı olarak 230 Euro alınacağı belirtildi.
Öte yandan Belçika'da
Müslümanları devlet nezdinden temsil eden kurum olan Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif) Başkanı
Coşkun Beyazgül, Cihan'a yaptığı açıklamada Katolik Leuven Üniversitesi'nin vereceği İslam eğitimine sıcak bakmadıklarını belirtti. UCL'in akademik seviyede vereceği ilk İslam eğitiminin 'İslam Fakültesi' olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Beyazgül, imam-hatip yetiştirme ve atamanın sadece Executif yetkisinde bulunduğunu kaydetti.
Lise eğitimi sonrasında herkese açık olacak olan UCL'nin İslam eğitim programı neticesinde vereceği
sertifikanın akademik değerinin olup olmadığı tartışmasına girmek istemediğini söyleyen Coşkun Beyazgül, Belçika Müslüman Temsil Kurumu olarak kendilerinin o sertifikayı tanımadıklarını da sözlerine ekledi.
Verilecek sertifikanın imam olarak atanmak için yeterli olmayacağını kaydeden Beyazgül, eğitim sonrasında elde edilecek sertifika ile farklı akademik kürsülerde bilimsel araştırmalar yapılabileceğini duyurdu. Katolik Leuven Üniversite'nin İslam eğitimini İslam Fakültesine doğru atılmış bir adım olarak değerlendiren Executif Başkanı Beyazgül, İslam bilimlerini verecek
öğretim üyelerinin
Türkiye ya da Fas gibi Müslüman ülkeler yerine Fransa'nın özel üniversitelerinden çağrılan öğretim üyelerince verilecek olmasını eleştiriyor.
Coşkun Beyazgül öğretim üyelerinin seçimini "İşe göre adam yerine adama göre iş" olarak değerlendiriyor. Katılımın beklenenden fazla olmasını ise Executif Başkanı Beyazgül, resmi tanınmış dinler arasında bulunan İslamiyet'in ilk kez bu yıldan itibaren camilerin tanınacak ve imamların maaşa bağlanacak olmasına bağlıyor.