Belçika mahkemesi İranlı diplomatı terörden suçlu buldu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Şubat 4 2021
Belçika’da mahkeme bir İranlı diplomatı başarısız kalan bir terör saldırısına patlayıcı temin etmekten 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. İran ise bunun "Batılı bir tuzak" olduğu görüşünde.
Belçika’da bir mahkeme, İranlı bir diplomatı Fransa topraklarında bombalı terör saldırısı planlamaktan suçlu buldu.

Antwerp kentinde görülen davada mahkeme, suçun işlendiği sırada İran’ın Viyana Büyükelçiliği’nde görevli Esadullah Esadi’yi (49) 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hem Belçika hem İran vatandaşı olan diğer üç sanığı da 15, 17 ve 18 yıl hapis cezalarına çarptırdı ve bu kişilerin Belçika vatandaşlığı iptal edildi.

Dört sanık 30 Haziran 2018 tarihinde rejime karşı olan İran Milli Direniş Konseyi’nin Paris’te organize ettiği ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir etkinliğe saldırı planlamaktan yargılandı.

Etkinliğe konseyin üst düzey liderlerinin yanı sıra, Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani'nin de katıldığı belirtiliyor.

Aseton peroksit kullanılacaktı
Mahkeme Esadi’nin saldırıda kullanılacak patlayıcıları temin ettiğine hükmetti. Sanıklardan Nasimeh Naami ve Amir Saadouni'nin saldırıda kullanılmak üzere yarım kilo ağırlığındaki aseton peroksit ile bir fünyeyi Esadi'den aldığı tespit edildi.

Esadi saldırının başarısız olması sonrasında Temmuz 2018'de diplomatik dokunulmazlığının olmadığı Almanya’da yakalanmıştı.

Soruşturma makamları saldırının başarıya ulaşması halinde, geride onlarca ölü ve yaralı bırakmış olacağını tahmin ediyor.

Esadullah A.’nın, ülke içinde ve dışında rejim muhaliflerini izlemek ve onlarla mücadele etmekle görevli İran İstihbarat Bakanlığı'nın (MOIS) çalışanı olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla saldırı planlarının doğrudan Tahran'ın bilgisi ve talimatıyla yapılmış olduğu sanılıyor.

İran İslam Devrimi'nden beri bir ilk

Bu haberler de ilginizi çekebilir