Belçika'da 'soykırım' anıtı tartışmalara rağmen açıldı


Belçika'nın Mechelen bölgesinde sözde Ermeni soykırımı anıtının açılışı gerçekleşti. Schuttervest bölgesinde dikilen anıt, Cuma günü yaklaşık 150 Türk vatandaşı tarafından da protesto edilmişti. Anıtın açılışına yaklaşık 300 Ermeni vatandaşı da katılırken, Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers, Ermenistan'ın Brüksel Büyükelçisi Tatoul Markarian ve bölge papazı da törene iştirak ettiler.

"BARIŞIN YOLU SOYKIRIMI TANIMAKTAN GEÇİYOR"

Törende bir konuşma yapan Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers demokratik bir şehir olduklarını ve Ermenilerin bin 200 kişiyle belediyelerinde yaşayan en kalabalık üçüncü topluluk olduğunu söyledi. Somers, anıt ile bölgelerinde yaşayan Ermenilerin varlığına bir hediye verildiğini ve 'soykırım'ın hatırlandığını aktardı. Somers, "100 yıl önce en korkunç soykırımlardan biri yaşandı. 100 binlerce Ermeni vatandaşı, katledildi. Bugün, halen soykırımı tanıma noktasında sıkıntılar yaşanıyor." dedi.

Mechelen Belediyesi'nin bu konuda hassas davrandığını ifade eden Somers, "Bu anıtla toplumu kutuplaştırmak değil, birleştirmek istiyoruz. 100 yıl geçse de, soykırımın acısı halen insanların içinde olduğunu biliyoruz." dedi. Somers, barışın yolunun da "soykırımı tanımaktan" geçtiğini söyledi.

"TÜRKLERE VE TÜRK DEVLETİNE KARŞI YAPILMIŞ BİR ANIT DEĞİL"

Mechelen Belediye Başkanı Somers,, tören sonrasında Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, anıtın Türk insanlarına karşı yapılmadığını savundu. Somers, "Türklere saygımız ve sempatimiz var. Bu anıt asla onlara karşı yapılmamıştır. Aynı zamanda Türk devletine karşı da yapılmamıştır. Sadece 100 yıl önce gerçekleşen korkunç olayı anmak için bu anıtı diktik." dedi.

İnsan hakları konusunda hassas bir yönetim olduklarını ifade eden Somers, "Bölgemizde bu kadar çok Ermeni asıllı vatandaş olmasaydı, bu anıtı yine diker miydik, onu bilmiyorum." dedi.

Türk vatandaşlarının Cuma günü yaptığı gösterile ile ilgili de fikirlerini aktaran Somers, "Çok demokratik bir protesto gerçekleşti. Fikirlerini belirttiler. Çok anlamlı bir şekilde gösterilerini yaptılar." şeklinde konuştu.

Türk konsolosluğunun ve elçiliğinin de kendisiyle iletişime geçerek Türkiye'nin bu konudaki vizyonunu anlattıklarını söyleyen Belediye Başkanı Somers, "Bu girişimleri saygıyla karşıladım. Ancak demokratik bir belediyeyiz. Belçika Senatosu da bu olayı soykırım olarak tanıdı sonuçta. Biz de bölgedeki vatandaşlar için bir anıt diktik." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Belçika'da 'soykırım' anıtı tartışmalara rağmen açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER