İstanbul'un Sultanahmet meydanında gerçekleşen terör saldırısına Belçika basını da geniş yer ayırdı. Çoğu gazete saldırıyı ilk sayfadan verdi.
TERÖR BU SEFER TÜRK TURİZMİNİ VURDU
De Morgen gazetesi, İstanbul'un en çok turist çeken yeri olan Sultanahmet meydanında 10 kişinin öldüğünü ve 15 kişinin de yaralandığını yazdı. Gazete manşetten verdiği haberinde çoğu Alman vatandaşın canlı bombadan dolayı öldüğünü turist bölgesinde ekonomik olarak 'büyük bir hasar' meydana geldiğini yazdı.
Yine dördüncü sayfasında tam sayfa, 'Terör İstanbul'un turizmini vurdu' başlığını kullanan gazete, Sultanahmet meydanının çevresindeki esnafların görüşlerine yer verdi.
Terör eyleminden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldrıganla ilgili Suriye uyruklu olduğunu ve 1988 doğumlu olduğu yönündeki haberler de paylaşıldı. Haberde, 'nasıl bu kadar hızlı uyruğu açıklanabilir' sorusu sorulurken, akabinde Türkiye'de bu konuyla ilgili yayın yasağı getirildiği de yazıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu canlı bombanın Suudi doğumlu olduğunu ve Suriye vatandaşı olduğunu söylemesinin ardından yayın yasağının kalktığı paylaşıldı. Şu ana kadar 2,2 milyon Suriyeli'nin Türkiye'de olduğu ve bunların sadece 400 bininin kamplarda kaldığı belirtilen habede, Suriyelilerin büyük bir kısmının ülkenin diğer bölgelerine dağıldığı ifade edildi.
Kampların dışında kalan Suriyelilerin büyük bir kısmının kaçak çalıştığı ve bundan dolayı Türk hükümetinin Suriyeli mültecilere iş hakkı vereceği de duyuruldu. İş hakkı verilmesinin ardından Avrupa'ya göç dalgasının duracağı konusunda bilgilere yer verildi. Daha önce Suruç, Ankara gibi yerlerde yüzlerce vatandaşın canlı bombadan dolayı öldüğü belirtilen haberde, saldırının ciddi bir ekonomik hasar oluşturduğu vurgulandı.
DE STANDAARD TÜRK ESNAFLAR İLE KONUŞTU: BİR SONRAKİ SALDIRIYI BEKLIYORUZ
Belçika'nın De Standaard gazetesi ise İŞİD terör örgütünün bu sefer Türkiye'nin turizminde ciddi ekonomik hasara yol açtığını yazdı. Haberde canlı bombanın saldırı yaptığı bölgeye 200 metre uzaklıkta bulunan bir halı dükkanı sahibinin görüşlerine yer verildi.
Dükkân sahibinin, "Böyle bir faciayı bekliyorduk. Türk hükümeti şu anda herkes ile kavgalı, Kürtlerle, Araplarla ve Suriye ile ihtilaf içinde. Bunları kendileri istiyor." şeklindeki yorumu aktarıldı. Esnafın görüşüne uzun yer veren gazete şunları aktardı:
"Ankara'daki canlı bomba katliamında 97 kişi hayatını kaybetmişti ve o olaydan sonra bu tür hadiselerin çoğalacağını biz biliyorduk. Türkiye her bir taraftan tehditler alıyor. Türkiye hem cihat için Suriye'ye gitmek için bir köprü hem de mültecilerin Avrupa'ya ulaşması için bir güzergâh. Şu anda güneydoğuda Türk ve PKK arasında bir savaş var."
Haberde güvenlik uzmanı Metin Gürcan'a da yer verildi. Gürcan, Belçika basınına yaptığı açıklamalarda Türk güvenlik güçlerinin şu anda İŞİD ve PKK tehlikesinden dolayı doğru karar veremediğini söyledi.
FRANKOFON BASINI
İstanbul patlamasını Belçika'daki Frankofon basın da Flaman basını gibi geniş gördü. Gazeteler olay duyulur duyulmaz saldırıyı internet sitelerinden flaş haber şeklinde okurlarıyla paylaştı. Gelişmeleri yakın takip eden Frankofon yayın organları patlamaya ilişkin elde edilen detayları an be an haberleştirdi.
Frankofon Devlet Kanalı RTBF, muteber La Libre Belgique, en yüksek tirajlı Le Soir, RTL-İnfo, haftalık dergi Le Vif, La Derniere Heure, bölgesel gazeteler La Meuse, L'avenir gibi bütün Frankofon görsel ve yazılı basın organları İstanbul patlamasına ilişkin bir veya birkaç haber paylaştı.
Fransa Haber Ajansı'nın (AFP) yayınladığı haberi ilk olarak paylaşan Frankofon basın ardından olayın farklı detaylarına ilişkin haberler yayınladı. Alman turistlerin yoğunlukta olduğu bölgede patlama yaşandığı, Türk hükümetinin 'terör saldırısıdır' tanımlaması yaptığı, canlı bombanın Suriyeli olduğu, Türk hükümetinin yayın yasağı getirdiği şeklindeki olaya ilişkin detay haberler yayınladılar.
13 Ocak baskısında patlamayı manşetten gören Le Soir, "DAEŞ Türkiye'de de turist öldürüyor" başlığıyla yaşananları aktardı. Çoğu Alman turistten oluşan en az 10 kişinin öldüğü ifade edilen haberde patlamayı kimsenin üstlenmediği ancak Türk hükümetinin DAEŞ'i işaret ettiği ifade edildi.
Haberde Erdoğan'ın saldırganı "Suriyeli canlı bomba' olarak tanımladığı, Davutoğlu'nun "Yabancı bir DAEŞ savaşçısı" dediği, Başbakan yardımcısı Kurtulmuş'un ise "88 doğumlu, Suriye'den Türkiye'ye yeni girmiş, emniyet görevlilerinin takibi altında olmayan biri" şeklindeki tartışmalı açıklamalarına dikkat çekildi.
Haberde ayrıca son 3 ayda Türkiye'de canlı bombalar yüzünden 146 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Le Soir'in karikatüristi Kroll da 13 Ocak'ta yayınlanan karikatürünü İstanbul patlamasına ayırdı. Aynı şekilde muteber La Libre'de İstanbul patlamasını 13 Ocak'ta manşetten gördü.
Patlamada çoğu Alman vatandaşı olan turistlerin hedef alındığını ifade eden La Libre, patlamanın Türk turizmine ciddi bir darbe oluşturduğu, Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yaşanan bu patlamanın turizme ek darbe olacağı ifade edildi. CİHAN