Bel ve boyun fıtığına karşı 'McKenzie' önerisi


Bel ve boyun fıtığı sorununa karşı McKenzie tekniği öneriliyor. Ameliyat gerektirmeyen tekniğin şikâyetleri ortadan kaldırdığı, sorunların tekrarlanması riskini minimuma indirdiği ifade ediliyor. Yeni Zelendalı fizyoterapist Robin McKenzi'nin hayat verdiği yöntemi öğrenenlerin bel ve boyun hakimiyetini ele geçirdiği, şikayetlerinin tekrarlaması halinde kendi kendini tedavi eder hale geldiği dile getiriliyor.

Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vildan Çerçi, McKenzi tekniği ile ilgili "Bu yöntem, tekrarlanan belirli hareketlerle ve sabit pozisyonlarla hastanın ağrısında meydana gelen değişiklikleri tespit ederek, geniş bir mekanik değerlendirme sağlar. McKenzie değerlendirme yöntemi ağrılı bel veya boyun fıtığını ağrısız olandan ayırt etmekte gerçekten güvenilir bir yöntemdir. Bu açıdan MR'dan daha iyi sonuçlar vermektedir. Santralizasyon (ağrının bele veya boyna toplanması) bu yöntemin temel göstergesidir. Ağrının fıtık kaynaklı olduğunun ve tedavi' ye çok yanıt vereceğinin yüksek kesinlikte göstergesidir." ifadelerini kullanıyor.

Çerçi, McKenzie yöntemi hakkında şu açıklamalarda bulunuyor:

"Hastalığın ciddiyetine göre tedavi programı düzenlenmektedir. Hafif durumlarda sadece McKenzie hareket tedavisi ve omurgayı doğru kullanma eğitimi verilerek hasta takip edilir. Orta derece ciddi durumlarda kısa süreli günlük fiziksel tedavi ve elle omurga mobilizasyon yöntemleri ile kombine McKenzie hareket tedavisi verilerek hasta takip edilir. Daha ciddi durumlarda 10-15 seanslık fiziksel terapive elle omurga mobilizasyon yöntemleri ile kombine McKenzie hareket tedavisi ve korseleme uygulanır.Ağrı kesici ilaçlar özellikle kullanılmamaktadır. Ağrını yapılan tedavi ile nasıl bir gelişim gösterdiğini izlemek bu tedavi yöntemi için çok önemlidir. Bu egzersiz programı dışında, hastaya omurgası ve mekanik bozukluk sebepleri hakkında eğitim verilerek omurgayı doğru kullanma alışkanlığı verilmeye çalışılır. Bu çok önemlidir, çünkü daha sonra şikayetlerinizin tekrarlanmaması buna bağlıdır. Kısmi bir istirahat önerilir. Yatak istirahati çok zorunlu ise ilk birkaç gün dışında önerilmez. Uzun süre oturmaktan kaçınmak, öne eğilmemek ve ağırlık kaldırmamak boyun ve bel tedavisi sırasında özen gösterilmesi gereken noktalardır."

Bu aralar artan, bedenin belli bölümlerinde görülen fıtığın belirtileri şöyle:

• Sabahları bel ağrısı ve tutuklukla uyanıyorum, ağrılarım hareketle azalıp geçiyor.
• Zaman zaman istirahat veya ağrı kesici ilaçlarla geçen bel tutulması ve ataklar geçiriyorum.
• Bir süre oturup sonra kalkınca hemen doğrulamıyorum.
• Uzun süre oturunca oluşan bel veya bacak ağrım oluyor.
• Uzun süre ayakta durunca bel veya bacak ağrım oluyor.
• Hiçbir yastıkla rahat edemiyorum, sabahları şiddetli boyun ağrısı yaşıyorum.
Stres ve üzüntü duyduğumda sık sık boynum tutuluyor.
• Ara ara baş dönmesi, yorgunluk hissi yaşıyorsa başında uzun süreli çalışamıyorum
• Boyun ve omuzlara sürekli masaj yapılmasını istiyorum, sırt ve kola vuran ağrı ve uyuşma şeklinde sıkıntılar yaşıyorum.


CİHAN
<< Önceki Haber Bel ve boyun fıtığına karşı 'McKenzie' önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER