Bediüzzaman'ın Afyon Hapishanesi'nde kaydettiği 33 Hadis-i Şerif

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mayıs 8 2019
Üstad Bediüzzaman Hazretleri'nin Afyon Hapishanesi'nde kendi evrad defterine kaydettiği ve Nur talebelerinin de notları arasına aldığı 33 Hadis-i Şerif'i Safvet Senih yazdı
Safvet Senih / samanyoluhaber.com
Otuz Üç Hadis-i Şerif

Merhum Bayram Yüksel Ağabeyin notlarının arasında, 33 Hadis-i Şerif ile ilgili şu ifadelere rastladım:

“Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri üçüncü defa girdiği Afyon Medrese-i Yusufiyesinde şu gelen otuz üç Ehâdis-i Şerifeyi kendi evrad defterinde yazmış bilâhare bazı Nur Talebeleri de kendi defterine kaydetmişler. Bunların bazılarını Üstadımız kendi kalemiyle tashih edip bazı Arabî ve Türkçe hâşiyeler ilâve etmiştir.

“Risale-i Nur’un talebe-i ulûm şerefini kazandıran ve ilim içinde hakikata bir yol açan mesleğini bu hadis-i şerifler beyan etmektedir. Bu hakikatı ifade için merhum, muallâ Üstadımız Emirdağ Lâhikası 90. sayfada ehl-i velâyetin amel ve ibadet ve sülük ve riyazat ile gördüğü hakikatlar ve perdeler arkasında müşahede ettikleri hakâik-i imâniye, aynen onlar gibi Risale-i Nur, ibadet yerinde ilim içinde, hakikata bir yol açmış, sülük ve evrad yerinde mantıkî  bürhanlarla ilmî hüccetler içinde hakikatü’l-hakâika yol açmış ve ilm-i tasavvuf ve tarikat yerinde doğrudan doğruya ilm-i kelâm içinde ilm-i akide ve usulü’d-din içinde bir velâyet-i kübrâ yolunu açmış ki, bu asrın hakikatı ve tarikat cereyanlarına galebe çalan felsefi dalâletlere galebe ediyor, diye beyan buyurmuşlardır.”  (Mustafa Sungur)

1-İlmi, öğreniniz. Çünkü onun öğrenilmesi Allah’a karşı haşyettir; talebi ibadettir; müzâkeresi tesbihtir; ondan bahsetmek  ise cihaddır. 
2-Bir âlimin yatağına yaslanarak ilmine, kitabına bir saat bakması yetmiş saat ibadetten hayırlıdır.
3-İlim talep etmek, Rahman’ı talep etmektir. İlmin talebcisi, İslamın rüknüdür. Onun ecir ve mükafâtı peygamberlerle beraber verilir.
4-İlim talep etmek Allah’ın katında nâfile namaz, oruç ve hactan ve Allah yolunda cihaddan efdaldir.
5-İlminden faydalanılan âlim, bin âbidden hayırlıdır. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir