Bebeklerin ve çocukların ayakları gelişme döneminde olduklarından dolayı çok hassas. Uzmanlara göre sert ayakkabılar ayak tabanındaki kavisin (çukurun) düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve denge refleksini olumsuz etkileyebiliyor. Sağlık açısından esneyebilen ve dar olmayan ayakkabıların seçilmesi öneriliyor.
Uzun süren emekleme döneminden sonra çocuğunuzun attığı ilk adım, söylediği ilk kelime kadar önemli. İlk adımı attığını görünce heyecanla bebeğe hemen ayakkabı almanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden İsveç Ayak Sağlığı Uzmanı Özgül İşgör, "Hatta yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlıdır. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının doğru olduğundan ve ayak sağlığı açısından uygun olduğundan da emin olmalısınız." dedi.
'ÇOCUKLAR NE TÜR AYAKKABILAR GİYMELİ?'
Çocukların ayakları belli bir yaşa kadar gelişmeye devam ediyor. Bu yüzden ayak gelişiminin doğal olması ve dış etkenlerle bozulmaması çok önemli. Bu nedenle bebek ve çocuklara çok sert ayakkabı giydirilmemesini öneren İşgör, şöyle devam etti: "Çocuklarda ergenlik yaşlarına gelene kadar, ayağın şeklini alabilen, doğal malzemelerden üretilen, esnek ayakkabılar tercih edilmelidir. Bebeklerin ve çocukların ayakları gelişme döneminde olduklarından çok hassastır. Sert ayakkabılar, çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme - denge refleksinin doğal gelişimini engelleyebilir."
'ÇOCUKLAR İÇİN DOĞRU AYAKKABI NUMARASI HANGİSİDİR?'
Gelişme dönemindeyken çocukların ayakları hızlı büyür. Bu dönemde alınacak ayakkabının, ayakları sıkmamasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan esneyebilen ayakkabıların daha doğru olduğunu kaydeden İşgör, yarım numara büyük ayakkabı alınabileceğini ancak ayakkabının ayağa fazla büyük gelmemesi gerektiğini vurgular.
Okula giden çocuklar okulda, sporda ve dışarda olmak üzere farklı türde ayakkabıya ihtiyaç duyuyor. Okula gidip gelirken normal okul ayakkabısı, beden eğitimi dersleri için de spor ayakkabılar uygun. Ancak bu ayakkabıların esneklik, rahatlık, iyi havalanma, yere iyi basma, terletmeme ve kaymama gibi genel özelliklere sahip olması, ilk dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
'ÇOCUĞA 1-2 NUMARA BÜYÜK AYAKKABI ALMAK YANLIŞ'
Bu dönemde ayakların çok kısa süreler içinde büyüdüğünü hatırlatan İşgör, şöyle konuştu: "Büyük ihtimalle alacağınız ayakkabı eskimeden, çocuğunuzun ayağına ufak gelmeye başlayacaktır. Aileler bu durumu göz önünde bulundurarak genelde çocuklarına göre 1 ya da 2 numara büyük ayakkabılar alırlar. Bu çok yanlış bir tercihtir. Çünkü bu dönemde çocuklar hareketli olduklarından ayakkabının içinde oluşan boşluk ayakkabı vurmasına, burkulmalara ve yaralara neden olabilir."
'ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN AYAK SORUNU DÜZTABANLIK'
Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemli. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayrıldığını belirten İşgör, "Çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre 80'inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma problemi gözleniyor. Bebeklerin çok büyük kısmında 3 yaşına kadar düztabanlık görülebilir. Çocuğun ayağını basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal ayak içi girintisinin görülmesi durumunda esnek düztabanlıktan bahsedebiliriz. Esnek düztabanlık, zaman içinde tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir. Ancak bu durumun ergenlik dönemine kadar devam etmesi durumunda ayak tabanında ağrı oluşmaya başlar. Bu durumda doktora gidilmesinde yarar vardır." şeklinde konuştu.
CİHAN