Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilk kurbanlıklar büyükşehirlerde pazara çıkmaya başladı. Girdi fiyatlarından yakınan üreticiler, bütün olumsuzluklara rağmen bu yıl iyi bir dönem geçirmeyi umuyor.
23 Eylül 2015 günü kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesinde doğu illerinden büyük kentlere kurbanlıklar getirilmeye başlandı. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük kentlerde kurbanlık pazarları yavaş yavaş canlanırken ilk kurbanlıklarda görücüye çıktı. Bursa'da kurban çadırları kurulurken, ilk kurbanlıklarda kurban alacak vatandaşların beğenisine sunuldu. Osmangazi ilçesi Panayır Pazar alanında Muş'tan getirilen ilk kurbanlıklar satışa çıkarken, diğer satıcılar ise yer hazırlığını sürdürüyor.
BÜYÜKBAŞ KURBANLAR 4 BİN LİRA İLE 15 BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞECEK
Muştan yılın ilk kurbanını getiren Metin Demir, bu yıl düve ve dana getirdiklerini belirterek, "Bu sene maliyeti çok pahalı, sadece bu yıl saman ucuz, ondan sonra her şey pahalı, maliyeti şu an için Muş'ta canlı kilo 18-19 liraya mal oluyor. Ayrıca bu sene mal az, maliyeti çok pahalı olduğu için kurban getiremiyorlar. Belediye bizden sadece bu çadır yeri için 2 bin 500 lira aldı, geçen sene bin 900'dü. Burada şu anda su yok elektrik yok. Sözleşmede 20 gün kala su ve elektrik verileceği yazıyor. Kurbanlıklarını maliyeti çok pahalı bu sene." dedi.
Demir, girdi fiyatlarının kurbanlıkların fiyatlarına yansıdığını dile getirirken, "Bu yıl düveler 4'den 7 bin liraya kadar çıkar, danalar ise 6 bin liradan 15 bin liraya kadar gider. Şu anda biz yeni geldik dün gece geldik. Bu nedenle henüz fiyatlarını belirlemedik." şeklinde konuştu.
BİR KAMYON KURBANLIĞIN BURAYA GELMESİ 12 BİN LİRAYA MAL OLUYOR
25 yıllık kurbancılık yapan Veysel Günaydın ise, bu yıl kurbanlıkların hem alıcı hem satıcı için pahalı olduğunu anlatırken şunları söyledi: "Bu sene mal çok pahalı, yani alan içinde, satan içinde pahalı. Malın buraya gelmesi bize 11-12 bin liraya mal oluyor. Vatandaş kirada oturuyor 400'e 500'e. Eğer bin 500 liraya hisse alırsa bu vatandaş batmıştır."
Bu yıl fiyatların vatandaşın canını sıktığını anlatan Günaydın şöyle devam etti: "Geçen sene bizim 3 bin liraya aldığımız düve şimdi yerinde 5 bin lira. Ben bunu kaça satacağım? Bunun yemi, çadır yeri, arabası, her şeyi içinde koy benim masrafımı, 5 bin liraya getirdiğimiz düveyi ben 7'ye versem ancak kurtaracağım. 6'ya versem ancak kafa kafaya geliyor."
Bir çadırın üreticiye 4,5 bin liraya mal olduğunu belirten Veysel Günaydın "Çadırı, yolu arabası her şeyi içinde adama 15 bin liraya mal oluyor. Üç tane mal gidiyor. Ya bunun yemi, bakması, gerçekten çok zor. Kamyonlar şimdi Kars'tan buraya 6-7 bin liraya geliyor. 15-20 gün kala ise bu kamyonlar 10 bin liraya gelecek. İnsanlar fırsat bekliyor. Bu sene kuzular 750'den başlar bin 200 liraya kadar gider, üç kişilik düve ise şimdi 6 bin lira. Adam başı 2 bin lira hisseyi düşünsün. Danalar ise bu yıl en küçük dana 8 bin liradır. Bunum da üç yada 4 kişi keser. Büyükler ise 10'dan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkar." ifadelerini kullandı
Erzurumlu üretici Mahir Uçar da, şu görüşleri dile getirdi: "Şimdi kesene bakıyorsun çok yükse bir rakam çıkıyor, kurban getirene bakıyorsun bire bir zam gelmiş. Şimdi vatandaşı da, kendimizi de düşünüyoruz bir türlü altından kalkamayacağız bunun. Şimdi biz çadır kuruyoruz inşallah haftaya malı getireceğiz. Şu anda yerini hazırlıyoruz. Şu gördüğünüz malzeme 5 bin liraya mal oluyor. Şimdi biz bunun altından nasıl kalkacağız."
Muş'tan gelen Mahmut Kotan ise, piyasaların pahalılığına rağmen iyi bir kurban geçirmeyi umduklarını söyledi. CİHAN