Bunların 2 milyon 670 bini borcunu ödeyemediği için icra takibinde. Varlık yönetim şirketleri tarafından alınan ancak henüz tahsil edilemeyen toplam borç miktarı ise 23,2 milyar lira.
Bankalardaki tahsili gecikmiş alacaklar 2015 sonunda 47 milyar liraya ulaştı. Varlık yönetim şirketlerince tahsil edilemeyen miktar ise 23,2 milyar lira oldu.
Bankalardaki toplam tahsili gecikmiş alacakların bu yıl 47 milyar liraya çıktığını belirten Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz, “Geçen yıl bankaların tahsili gecikmiş alacaklarında 13 milyar liralık artış oldu. Bu, krizden bu yana en yüksek artışa denk geliyor.” dedi. Güneydoğu'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle alınan kredilerde sıkıntı yaşandığını ifade eden Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal ise sıkıntıların devam etmesi durumunda bankaların güneydoğu bölgesine kredi vermeyeceğine vurgu yaptı.
Bankaların gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışının içinde bireysel alacakların payının yüksek olduğunu söyleyen Tengiz, “Borçların yüzde 95'i parası olmadığı için borcunu ödeyemeyen insanlar. İşsiz kalmış, ödemek istiyor ama ödeyemiyor. Bu nedenle vadeleri 5 yıla kadar çıkardığımız oluyor. Aldığı krediyi ödeyemeyen 2 milyon kişi bizim sistemimizde, 2 milyon kişi de bankacılık sisteminde var. 16 kişiden 4'ü ödüyor. Kredi kartı borçlarının ortalaması 4 bin 500 lira.” açıklamasında bulundu. Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal ise 2008'den bu yana bankaların varlık yönetim şirketlerine 24,2 milyar TL'lik anapara bazında satış yaptığını söyledi. Güvenal, “Bu miktarı satın almak için sistem 3 milyar TL ödeme yaptı. Alınan borçların ise 2,9 milyar TL'sinin tahsilatı yapıldı.” dedi. Buna göre 23,2 milyar TL'nin hâlâ tahsilatı yapılamadı. Bankalardaki Batık kredilerle birlikte toplam tahsili gecikmiş alacak miktarı 70,2 milyar TL'yi buluyor. Bugüne dek varlık yönetim şirketlerinin portföyünde bulunan 2 milyon kişiden sadece 500 bininin borcunu ödediğine dikkat çeken Güvenal, “1,5 milyon kişiyi hâlâ arıyoruz. Bir kişiden tahsilat yapma sürecimiz 5-7 yıl aralığında. Sektör yıllar içinde sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların yüzde 31'ini üstlendi.” diye konuştu.
BANKALAR KARŞILIK AYIRAMADI
Geçtiğimiz yıl bankaların varlık yönetim şirketlerine 6 milyar liralık alacak sattığına vurgu yapan Güvenal, “2014'te satış tutarı 1,9 milyar lirada kaldı. Geçen yıl faizlerin yüzde 14'lere çıkması dolayısıyla maliyetlerimize büyük bir yük geldi. Satıcı tarafında ise bankalarda alacaklar yükselince bunların hepsine karşılık ayırmaları mümkün olmadı. Tahsili gecikmiş bir alacak banka bilançosunda normalde sıfır olarak görünür. Karşılık ayrılamadığı için bankalardan satışlar gecikmiş durumda. 2016'nın ikinci yarısında tekrar 6-8 milyarı göreceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.
GÜNEYDOĞU'YA KREDİ YOK
Portföylerinin yüzde 65'inin bireysel kredi ve kredi kartlarından, geri kalanının ise KOBİ ve ticari kredilerden oluştuğunu belirten Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal, Güneydoğu'da Suriye ve Irak ile iş yapan işadamlarının aldığı ticari kredilerde sorun olabileceğine dikkat çekti. Bölgede yaşanan sıkıntıların devam etmesi durumunda ise kredi verilmemesine kadar gideceğini aktardı.
ZAMAN