Başsavcısı Yeldan: 2015'te 78 bin 84 dosya karara bağlandı


Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, adliyede 2014'te toplam 71 bin 83 karar verilmişken, 2015'te 78 bin 84 dosyanın karara bağlandığını söyledi. Böylece bir önceki yıla göre 7 bin adet daha fazla dosyanın karara bağlandığını belirten Yeldan, "Buda devreden ve derdest iş sayısını azalttığını gösteriyor." dedi.

Adliyede Başsavcı vekilleri ve farklı bürolarda soruşturmaları yürüten savcıların katıldığı toplantıda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Ali Yeldan, 2016'da Yargıda Zaman Yönetimi Projesi'ni hayata geçireceklerini kaydetti. 5 ilde pilot uygulaması olan Arabulucuk Merkezi'ni açtıklarını hatırlatan Yeldan, iş davaları başta olmak üzere bir çok uyuşmazlığın mahkemeye gitmeden bu birimde çözülmesinin amaçlandığını ifade etti. Ülkede kangren hale gelen bilirkişilik kurumuyla ilgili yasal bir düzenlemenin yapıldığına dikkat çeken Yeldan, "Hem Bilirkişilik kurulu hemde bilirkişileri eğitecek, bunların yetkinliğini denetleyecek birimler ihdas ediliyor. Bu sayede bilirkişiler üzerinden yargı süreçlerine yansıyan olumsuzlukların önüne geçilecek. Artık sözü bilirkişiler değil, hakimler söyleyecek. Raporlar üzerinden değil; yetkin bir bilirkişi tek bir raporla itilafı mahkemenin istediği sorulara cevap vermek suretiyle sunacak. Bilirkişilerin üzerinden ortaya çıkan olumsuzlukların önüne geçilmiş olacak." diye konuştu.

Yargılamanın daha seri hale gelmesi için Adli Tıp Kurumunu da adliye binasına taşıyacaklarına işaret eden Yeldan, eksikliğini tespit ettikleri iki Ceza İnfaz Kurumunun Kürkçüler'de yapılması için arsa hazırlıklarının son aşamaya geldiğini aktardı. Koza Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezinin bir bürosunu da adliyede açmaya karar verdiklerini açıklayan Ali Yeldan, "Bundan sonra şiddete uğradığı iddiasıyla gelen mağdurlar öncelikle bu büroda bir sosyal çalışmacıyla görüşecektir. Soruşturma dosyasında bu sosyal çalışma raporu bizim önemli dayanağımız olacak. Alınacak koruyucu ve önleyici tedbirler hep bu rapor üzerinden gerçekleştirilecektir. O yüzden 3 cumhuriyet savcımız buradaki soruşturmaları yürütüyor. O noktada önümüzdeki dönemde daha etkili sonuçlara ulaşmak için kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz." şeklinde konuştu.
Yeldan, 2017 yılında hizmeti girmesi planlanan yeni adliye binasının kaba inşaatının 80'nin bittiğini sözlerine ekledi.

Adana Çocuk İzlem Merkezi'nin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Fatma Arıkan, 2015'te 306 vakanın kendilerine intikal ettiğini duyurdu. Bunun 37'sinin erkek çocuk, 269'nun kız çocuk olduğunu anlatan Arıkan, şöyle devam etti: "Adli görüşme sayısı 306, aile görüşme sayısı 150, adli muayene sayısı 172, çocuk psikiyatri muayene sayısı 65'tir. Bir olayda birden fazla mağdur olabilir. Ne yazık ki sayı her gün gittikçe de artıyor."

Kaçakçılık Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Osman Tezcan, Adana'nın coğrafi konum olarak kaçakçılığın yoğun olarak yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ne yakın ve yurdun geneline dağılım için elverişli olan otoban üzerinde yer aldığını bildirdi.

Uyuşturucu Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Hüsamettin Binici, geçen yıl toplam 6 bin 566 dosyadan 4 bin 59'nun karara çıktığını ve 2 bin 507'sinin beklediğini vurguladı. Binici, şunları söyledi: "28 Haziran 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren 6545 sayılı kanunla TCK'nin uyuşturucu suçlarına ilişen maddeleri ciddi biçimde değiştirildi. Hapis cezalarının alt sınırı yüzde yüz oranında artırıldı. Ticarette alt asgari sınır esrarda 5 yılken 10 yıla, eroinde 7.5 yılken 15 yıla çıkarıldı. Uyuşturucu kullanma suçundan 1 yılken 2 yıla yükseltildi. Bu cezaların infaz usulleri ağırlaştırıldı. Geçen yıl gelen 5 bin 491 uyuşturucu dosyanın yaklaşık 2 bini ticaret suçu, 3 civarındaki kullanımla ilgili. Bu rakamlar yetişkinleri kapsıyor. 12 yaşından küçükler için herhangi bir soruşturma yürütülmüyor."

Aile Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Aydın Can, 2015'te toplam 6 bin 525 evraktan 5 bin 950'sının karara bağlandığını kaydetti. Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu'nun 2015 yılı verilerini paylaşan Can, "Resmi, gayri resmi birlikte yaşadığı veya ayrıldığı kişi tarafından kadına kasten yaralama eylemi bin 395. Erkeğe karşı kasten yaralama eylemi 102. Kadına karşı tehdit veya hakaret 2 bin 393. Erkeğe karşı tehdit, hakaret 229. Kadına cinsel saldırı 38. Anne, babaya karşı kasten yaralama, tehdit, kötü muamele 504. Tedbir kararı sayısı 6 bin 51." dedi.

Toplantıya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Birsen Türkoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Musa Ünel, Terör-Teknik Takip ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Sefa Suna katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Başsavcısı Yeldan: 2015'te 78 bin 84 dosya karara bağlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER