Aynı zamanda dosya hakkında kısıtlılık kararı verildiği de belirtildi.
Yapılan açıklamada Engin Polat, Dilan Polat ve diğer şüpheliler hakkında ihbarda bulunulması üzerine soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, 7258 sayılı Kanun’a muhalefet suçlarından soruşturma işlemlerine başlanıldığı belirtildi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması, basında ve sosyal medyada Engin ve Dilan Polat çiftinin yurt dışına kaçmaya hazırlandığı iddialarının yer bulmasının ardından geldi.
Polat çifti hakkında soruşturma başlatıldığı, mal varlıklarına el konularak yurt dışına çıkış yasağı getirildiği daha önceki haftalarda haberlere yansımıştı.
15 Ekim’de DHA’nın yaptığı haberde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun başlattığı soruşturmada Polat çifti hakkında “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “suç örgütüne üye olmak”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak” ve “Vergi Usul Kanunu'na muhalefet” olmak üzere dört ayrı suçtan soruşturma yürütüldüğü aktarılmıştı.
Aynı zamanda çiftin iş faaliyetleri hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bir belge düzenlemişti.
Şüpheliler arasında kimler var?
Soruşturma kapsamında şüphelilerin suç işlediği ve bu mal varlıklarını suçlardan elde ettiğine yönelik somut delil olduğu aktarıldı.
Hangi şirketlere ve malvarlıklarına el konuldu?
Sulh Ceza Hakimliği bu talebi kabul ederek, şüphelilerin tüm mal varlıklarına el koydu.
DHA, soruşturma kapsamında yer alan şirketlerin, Dilan Polat Güzellik ve Kozmetik Hizmetleri, Dilan Polat Estetik Sağlık Hizmetleri, Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi, Dipomed Metikal Kozmetik, Dilan Mücevherat, Milan Polat İnşaat Turizm, Sıla Doğu Güzellik Kozmetik, Rise And Shine Kozmetik, Nez Demir Güzellik Merkezi, Engin Polat şahıs firması ve Engin Polat Alüminyum olduğunu aktardı.
MASAK dosyasında neler yer alıyordu?
Raporda, şirketler arasında şaibeli ilişkiler bulunduğu da belirtilmişti.
Dilan Polat'ın sahibi olduğu “Rise and Shine Kozmetik” şirketinin de sahte belge düzenleyicisi olduğu değerlendirmesi aktarıldı.
Sahte belge düzenleyicisi olan üç tedarikçi şirketten toplam 225 milyon 743 bin liralık mal alışının gerçek olmadığı tespit edildi.