Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye
Gazeteciler Cemiyeti,
Basın meslek örgütlerince oluşturulan G-9 Platformu üyeleri yayınladıkları bildirilerle tepkilerini gösterdiler.
Türkiye Gazeteciler Sendikasınca (TGS), basın sektöründeki işten çıkarmalara ilişkin yapılan açıklamada, “
Ekonomik gerekçeler ileri sürülerek
işçi çıkarılmasının vicdani ve ahlaki hiçbir izahı yoktur” denildi. Türkiye Gazeteciler Sendikasınca (TGS), basın sektöründeki işten çıkarmalara ilişkin yapılan açıklamada, “Ekonomik gerekçeler ileri sürülerek işçi çıkarılmasının vicdani ve ahlaki hiçbir izahı yoktur” denildi.
Yazılı açıklamada, Doğan medya grubuna bağlı
Radikal ve Fanatik
gazetelerinde çalışan çok sayıda basın
emekçisine işten çıkarıldığının sözlü olarak bildirildiği ve işten çıkarılanlar arasında TGS üyelerinin de bulunduğu belirtildi.
Milliyet Gazetesi’nde çalışanların da işten çıkarılma tehdidi altında tedirgin bir bekleyiş içerisinde olduğu dile getirilen açıklamada, “Doğan medya grubunda hakim olan bu kıyım anlayışını ve emek düşmanlığını kınıyoruz” denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ekonomik gerekçeler ileri sürülerek işçi çıkarılmasının vicdani ve ahlaki hiçbir izahı yoktur. Havuz sistemi
uygulamasıyla en az elemanla en çok sayıda
ürün çıkarma gayreti, tam bir emek sömürüsüdür. Aslında içinde bulunulan durum, basın emekçilerinin örgütsüzlüğünün acı bir sonucudur. 17 yıl önce medyada sendikasızlaştırmanın öncülüğünü yapan Doğan grubu, şimdi de büyük bir işçi kıyımı başlatarak bir ayıba daha
imza atmıştır.”
Açıklamada, gazetecilerin
iş güvencesi ve editoryal bağımsızlığının,
basın özgürlüğü ve basının dördüncü kuvvet olma işlevinin yerine getirilebilmesi için “olmazsa olmaz” koşulların başında geldiği belirtildi.
TGC: İŞTEN ÇIKARMALARIN DURDURULMASINI İSTİYORUZ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden de (TGC) yapılan açıklamada, basın sektöründeki işten çıkarmaların durdurulması talep edilerek, “Basın çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran bu tutumu
protesto ediyoruz” denildi.
Yazılı açıklamada, Türkiye’de basın çalışanlarının iş güvencesinin tehdit altında olduğu,
Sabah ve
Hürriyet grubunda bir süre önce başlayan işten çıkarmaların, Milliyet, Radikal ve Fanatik gazetelerinde artan sayılarla sürmesinin endişeyle izlendiği belirtildi.
Basın çalışanları arasında işsizliğe ve moral bozukluğuna yol açan bu gelişmelerin, halkın haber alma ihtiyacının çok daha öne çıktığı
seçim dönemine denk gelmesinin ayrıca talihsizlik sayıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Radikal Gazetesinde 41 kişinin çıkarılmasıyla ‘toplu işten çıkarma’ya dönüşen bu uygulama, basın çalışanlarının üzerinde Demokles’in asılı kılıcı gibi
baskı oluşturmaktadır. Radikal’den başlayarak, tüm
Doğan Grubu ve Sabah Grubundaki işten çıkarmaların gözden geçirilerek durdurulmasını talep ediyor, basın çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran bu tutumu protesto ediyoruz.”
G-9 PLATFORMUNUN AÇIKLAMASI
Basın meslek örgütlerince oluşturulan “G-9 Platformu” üyeleri de Radikal ve Milliyet gazetesindeki işten çıkarılmaları protesto etti.
Milliyet
Ankara Bürosu önünde toplanan “G-9 Platformu” üyeleri adına konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi Başkanı Turgut Dedeoğlu, Doğan
Medya Grubunda yüzde 20 küçülme kararının uygulamaya konulmasıyla pek çok çalışanın işten çıkarıldığını söyledi. Dedeoğlu, şunları kaydetti:
“Radikal Gazetesinden 41 çalışan dün ekmeğinden edildi. Gruptaki kıyım bugün de sürdü.
Milliyet Gazetesi’nde de onlarca çalışanın işine son verildi. Sayı o kadar çok ki ‘atıldın’ demek için tebligat işlemleri halen sürüyor. Basın meslek örgütleri olarak, çalışma barışına bu kadar ağır saldırıyla onlarca üyemizin işsiz bırakılma kararını, bu gazetelerin kimliklerinin oluşmasında alın terleri olan gazeteciler adına, bu kıyımı protesto ediyor ve mutlaka gözden geçirilmesini istiyoruz. Gazetecileri de öncelikle sendikal örgütlenmeye daha fazla
destek vermeye çağırıyoruz.”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da gazetelerin çalışanların “korkulu rüyası” haline geldiğini ifade ederek, örgütlü olmanın gerekliliğine dikkat çekti.
Radikal Gazetesi çalışanı
Adnan Keskin de örgütlenmenin önemli olduğunu belirtti.
G-9 Platformunu oluşturan basın meslek örgütleri şunlar:
“Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği,
Parlamento Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Radyo
Televizyon Gazetecileri Derneği,
Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Haber-Sen.”
aa