Başbakan Davutoğlu: HDP'yi zorla Anayasa Komisyonu'na sokacak değiliz


Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP ile olan randevunun iptali konusunda "Bir hata yaptılar, bu hatadan yapacakları dönüş, Sayın Meclis Başkanımızın çağrısına verecekleri cevaptır. Meclis Başkanımızın yaptığı çağrıya da hayır derlerse samimiyetsiz olur. HDP'yi zorla Anayasa Komisyonuna sokacak değiliz. Emrivaki gibi, bir isyan çağrısı yaparlarsa buna da izin vermeyiz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme sona erdi. Saat 16.45 sıralarında başlayan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Saat 18.00'de sona eren görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Davutoğlu, kurulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun işleyişiyle ilgili hep beraber uzlaşılacağını kaydetti.

Daha önceki komisyondaki oy birliği şartının mutabakatı zorlaştırdığını ancak aynı zamanda 60 maddede mutabakatı sağladığını belirten Davutoğlu, "Bizim kanaatimiz uzlaşma komisyonu işleyişinde bir değişikliğin de yapılmamasıdır. Her iki liderde değişiklik teklifini kabul görmedi. Aynı esaslar üzerinde devam edebiliriz." diye konuştu.

Başkanlık sistemini savunduklarını hatırlatan Davutoğlu, baştan 'şu olmazsa hiçbir şey olmaz' şartının siyaseten doğru bir tavır olmadığını ifade etti. Ama herşeyi tartışmaya hazır olduklarını anlatan Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma zamanı için zihinlerinde 6 aylık bir süre olduğunu ve bu süre içinde liderlerle tekrar bir araya gelinebileceğini ve çeşitli konularda uzlaşı aranabileceğini vurguladı.

Önyargısız bir şekilde masaya oturmanın önemli olduğunun altını çizen Davutoğlu, HDP'yle ilgili şunları kaydetti: "Bir köşeye çekildiklerinde, yaptıkları sorumsuz açıklamalardan kendileri de herhalde memnun değillerdir. Bir hata yaptılar, bu hatadan yapacakları dönüş, Sayın Meclis Başkanımızın çağrısına verecekleri cevaptır. Meclis Başkanımızın yaptığı çağrıya da hayır derlerse samimiyetsiz olur. Varsa bir teklifleri gelsinler Anayasa Komisyonu'na versinler. Randevi isterken de iptal kararı verirken de kendi irademle karar verdim. Onlar da bu kararı kendi iradesiyle verdiler. HDP'yi zorla anayasa komisyonuna sokacak değiliz. Emrivaki gibi, bir isyan çağrısı yaparlarsa buna da izin vermeyiz. Bu Meclis'e bir şey dikte edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez. Anayasa Komisyonu'nda ne kadar esnek, özgürlükçülüğe açıksak, kamu düzeninin korunmasında da o kadar tavizsiziz. Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez."

Dokunulmazlıklarla ilgili bir soruya ise Davutoğlu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve kurallarının işletmek durumunda olduğunu belirtti. Meclis kürsüsü dokunulmazlığını hatırlatan Davutoğlu, "Bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim görevimdir, kadrolarımın görevidir. Ama eğer bir açık suç işleniyorsa, bir kamu düzenini yok edecek şekilde isyan çağrıları yapılıyorsa, terör suçu işleniyorsa, bazen bu teröristlere arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz konusu ise bunlar herhangi bir şekilde bu dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler de değildir. Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektirirse ona bakarız." dedi.

AK Parti'den kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilenlerle ilgili bir soruya da Davutoğlu, yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklara karşı kurulan bir parti olduklarını hatırlattı. Kim olursa olsun milletin hakkını, hukukunu savunduklarını dile getiren Davutoğlu, "AK Parti değerlerine karşı duran kim olursa olsun, parti yetkili kurullarına sevk edilir. Partimizin temel ilkelerinin istismarına izin vermeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanıyla yapılan görüşme konusunda da Davutoğlu, "ABD-Türkiye ilişkileri iki müttefikin ilişkisidir. Türkiye'nin ulusal güvenliği korunmaya çalışılıyor. Suriye krizi bölgesel olmaktan çıktı. yoğun bir istişare içerisindeyiz. ABD Genelkurmay Başkanı ile teröre karşı tedbirleri görüştük." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu: HDP'yi zorla Anayasa Komisyonu'na... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER