Bursa Barosu, Spor Hukuk Enstitüsü, 224 Bursa ve Bursaspor Gönüllüleri Derneği, 'Spor Kulüpleri Güncel Sorunları Mali 'Spor Kulüpleri Güncel Sorunları ve Mali Fair Play Kuralları' konulu seminer düzenledi.
Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi Bursa Barosu Hizmet Birimi'nde gerçekleştirilen seminerin oturum başkanlığını Bursa Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Umut Önel yaptı. Spor Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve TMOK Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Hüseyin Alpay Köse, Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Aytekin Gürbüz, deneyimli gazeteci ve köşe yazarı Atilla Türker'in konuşmacı olarak yer aldığı seminerin açış konuşmasını Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz gerçekleştirdi.
Baro olarak böyle bir etkinlik gerçekleştirdikleri için memnun olduğunu ifade eden Demiröz, mali açıdan kulüplerin bir şeffaflık sorunu olduğuna dikkat çekti. Demiröz, "Bu çok önemli bir konu. Biz ülkemiz için de aynı şeyi istiyoruz. Doğal olarak bir sanayiye dönüşen sporun finansal ilişkilerinin kaynağını açıklıkla bilmek hepimizin hakkı." dedi.
Spor Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve TMOK Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Hüseyin Alpay Köse ise, gerek dünyada gerekse ülkemizde Finansal Fair Play'i ve bununla hedeflenenleri anlattı. Konuşmasında rakamsal örnekler de veren Köse, ülkemizdeki kulüplerin hem Ulusal lisans hem de UEFA lisansı alma durum ve koşullarını rakamsal verilerle gösterdi. TMOK Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Aytekin Gürbüz ise Malaga ve Beşiktaş Kulüplerinin CAS davalarını örnekleri ile anlattı ve bunların ışığında Finansal Fair Play kararları hakkındaki incelemesini paylaştı.
ATİLLA TÜRKER: TÜRK FUTBOLUNDA SOYGUN VAR
Seminere konuşmacı olarak katılan tecrübeli gazeteci Atilla Türker, Türk futbolunda hiçbir kulübün alt yapıya yatırım yapmadığı için menajerlere çok para kaptırıldığını anlattı. Transferin amatörce gerçekleştirildiğini ifade eden Türker, "Türk futbolunda menajerlik bir soygun sistemine dönüştü. Tahmini 3 bine yakın menajer var. Kayıt dışı çalıştıkları için net bir rakam veremiyoruz. Türkiye'de isteyen herkes menajer olabilir. Piyasadaki menajerleri çok yakından takip ediyorum. Çoğu hırsız. Ancak onlar şöyle diyorlar: Ağabey bizim arkadaşlar çok hırsız. Allah'a şükür ben iyiyim." ifadelerini kullandı.
'TÜRK FUTBOLU ÇÖP BİDONUNA DÖNDÜ'
Türkiye'ye menajer oyunlarıyla yeteneğinin çok üstünde bir bedelle gelen futbolcularının sözleşmeleri feshedilemediği için gitmediğini de aktaran Türker, şunları sıraladı: "Türk futbolu çok kötü durumda. Bunun da tek nedeni beceriksiz kulüp yöneticileri. Burada medyanın, teknik direktörün, hakemin ne suçu var. Beceriksiz yöneticiler yüzünden Türk futbolu yere çakıldı. Soygun inanılmaz boyutlarda. Kimse de Türk futbolunda soygun yok diyemiyor. Menajerin transferden alacağı pay yüzde 10'dur. Fakat bunlar yüzde 50'yle falan çalışıyor. Köhnemiş, çürük çarık bir transfer sistem var. Sıradan bir Anadolu takımı ödediği bedellerin karşılığı transfer yapsa tavan yapar ancak bu sistemden dolayı ülke futbolu çöp bidonuna döndü." CİHAN