Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, ülkenin 'ileri demokrasi' adı altında olağanüstü dönemlere özgü bir rejim anlayışıyla yönetildiğini söyledi. İktidarın kendisi gibi düşünmeyen muhalif kişi ve kurumları hedef alarak ötekileştirip yok saydığını belirten Çıtırık, "Öğrencisinden, gazetecisine; avukatına, emekçisine kadar çok sayıda yurttaşımız sadece siyasi iktidar gibi düşünmediği, politikalarını beğenmediği ve bunlara muhalif kaldığı için tutuklanmaktadır. Farklı görüş ve düşüncelerin kendilerini ifade etmemesi için İç Güvenlik Yasası ile ağır cezalar getirilmiştir." dedi.
23 NİSAN'DA ÇOCUKLARA İLİŞKİN RAKAMLAR ÜRKÜTÜYOR
Çıtırık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, AKP hükümetine yönelik eleştirilerde bulundu. Demokratik cumhuriyet yerine, ülkenin rejimini değiştirecek, tek adamlığa ve totaliter yönetim anlayışına doğru gidişin yasal ve fiili uygulamalarının yaşandığını vurgulayan Çıtırık, anayasaya göre devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmesi gereken Cumhurbaşkanlığı'nın daha önce mensubu olduğu siyasi partiyle bağlarını kesmediğini; partizan anlayışını devam ettirdiğini dile getirdi.
'ÇOCUĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA YÜZDE 400'LÜK ARTIŞ YAŞANDI'
Böylesi bir dönemde vatandaşların ortaya koyacakları iradenin büyük önem taşıdığının altını çizen Çıtırık, çocuklarımızla ilgili şu bilgileri paylaştı: "Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları ile ilgili davaların sayısında 2008'den 2013'e kadar olan 5 yıllık süreçte yüzde 400 oranında artış yaşandı. Adli mercilere yansımayan olaylar da göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'de 2012'de en az 660 bin çocuğun cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldığı belirtiliyor. Türkiye'de çocuğa karşı işlenen cinsel taciz, saldırı ve istismar suçları 2008'de 7 bin 500, 2009'da 13 bin 812 iken; 2011'de 18 bin 334, 2012'de ise 33 bin 992."
'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ SORUN OLARAK GÖRÜLMÜYOR'
Türkiye'de İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) verilerine göre, 2014 itibarı ile çalışan çocuk sayısı 893 bine ulaştığını bildiren Çıtırık, çocuk işçiliğinin yetkililer tarafından bir sorun olarak görülmediğini savundu. Aynı verilere göre 2014 yılının ilk 9 ayında 42 işçi çocuk yaşamını kaybettiğine işaret eden Çıtırık, şunları söyledi: "Dünyada pek çoğu tam zamanlı çalışan, eğitim hayatından tümüyle koparılmış 168 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu çocukların 85 milyonunu, sağlıksız ortamlarda çalışma, kölelik ya da diğer çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini yerine getiren çocuklar oluşturuyor. Çocuk işçiliğinin yoğun olarak rastlandığı ülkeler arasında ise Türkiye, Mali, Bhutan, Burundi, Uganda, Nijer, Burkina, Etiyopya, Nepal, Ruanda, Kenya ve Pakistan gibi ülkeler yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu ve UNICEF tarafından yayımlanan verilere göre, ülkemizde 320 bin çocuk işçinin çalıştığı bildirilmektedir. Bu çocuklardan 124 bininin okula devam etmediği yine bu çocuklardan 80 binin sokaklarda yaşamakta olduğu açıklanmıştır. SHÇEK tarafından son 5 yılda haklarında koruma kararı alınan çocukların yüzde 18,6'sının anne ve babasının ihmal ve istismarına maruz kaldığı için korumaya alındığı bildirilmiştir. Ülkemizde engelli çocuklarımız da bulunuyor. Bu çocuklarımıza yönelik hakların da uygulanmadığını görüyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın felsefesine sahip çıkmak ve yaşatmak zorundayız."
CİHAN