Çakır ile birlikte kendi adres bilgilerinin de yer aldığı dilekçeyi Twitter’dan paylaştığını söyleyen Baransu, herhangi bir kastı bulunmadığını belirtti. Baransu, “Yargılama herkese açık yapılıyor. Şu an mahkemede de benim adres bilgilerim açıklandı. Aynı suçu mahkeme de işlemiş oldu o zaman.” dedi.
Balyoz darbe planı iddialarını haberleştirdiği için tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu, Elif Çakır’ın şikayetiyle açılan davada hakim karşısına çıktı. İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya cezaevinde olan Baransu getirilirken, şikayetçi Elif Çakır mahkemeye gelmedi.
Kimlik tespiti yapılan Baransu’nun bu kapsamda adres bilgileri de tutanağa geçirildi. Hakim, Baransu’ya yayınladığı belgede Çakır’ın adres bilgileri yer aldığı için kişisel bilgilerin yayınlanması suçunun yüklendiğini hatırlattı.
Savunmasına "Bu yargılama aleni mi?’ diye sorarak başlayan Baransu’ya hakim, "Tabi, herkese açık." cevabını verdi. Bunun üzerine Baransu, “O zaman herkese açık bir yargılamada az önce benim adres bilgilerim açıklandı. Salondaki herkes de duydu. Mahkeme de aynı suçu işlemiş oldu. Bana yöneltilen suçlama da buna benzer bir şey.” ifadelerini kullandı.
Elif Çakır’ın arkadaşı ve meslektaşı olduğunu ifade eden Baransu, kapatılan 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından siyasi olarak görüş ayrılığına düştüklerini kaydetti. Kendisiyle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ve bunu paylaştığını dile getiren Baransu, “Belgede kendi adresim de vardı. Bir kastım yoktu. Kendisi de retweet yapıp ‘ev adresimi yayınladın’ dedi. Belgeyi o da paylaşarak kendisi de benim adres bilgilerimi yayınlamış oldu. Zaten rahatsız olduğunu anlayınca da sildim.” diye konuştu.
Söz konusu tweeti iki sebepten paylaştığını anlatan Baransu, “Birincisi, Kabataş ile ilgili haber yapmıştı. Daha sonra olayın görüntüleri yayınlandı. Çakır’ın ve saldırıya uğradığını ileri süren kadının anlattıklarının doğru olmadığı ortaya çıktı. Bana yönelik ilk suç duyurusunda bulunan Çakır’ın eski avukatı Fidel Okan da birkaç ay önce Kabataş’ın yalan olduğunu söyledi. Ben de ‘Elif Çakır Kabataş’ta hata ettin, halkı kin ve nefrete tahrik ettin’ dedim. İkinci sebep ise soyadını Çakır olarak biliyordum. Belgede Şahin olduğunu görünce tanınan biri olması nedeniyle haber değeri vardır.” dedi.
Çakır’ın tweet’ten sonra tehdit aldığını ileri sürdüğünü kaydeden Baransu, savcıya bu tehditlerin neler olduğunu sorduğunu ancak somut bir şey gösterilmediğini söyledi. Bir çok suçlama yönünden şikayetçi olduklarını ifade eden Baransu, savcılığın takipsizlik verdiğini sadece kişisel bilgileri yayınlamaktan dava açtığını belirtti.
Baransu, Elif Çakır’ın da çoğu gazetecinin de röportaj yaptığı tanınan kişilerin adresini açıkladıklarını kaydetti.
Elif Çakır’ın avukatı Serpil Özcan ise tweet’ten sora müvekkilinin iş yeri telefonu ve cep telefonundan numarasız aramalarla tehdit edildiğini, Twitter’dan da aynı şekilde tehditler aldığını ileri sürdü. Tehdit tweet’lerinin hemen silindiğini öne süren Özcan, müvekkilinin yaşadığı şokla bu paylaşımları kaydedemediğini söyledi. Müvekkilinin hemen adresini de değiştirdiğini öne sürdü.
Bunun üzerine Baransu, Çakır’ın HTS kayıtlarının incelenerek adresini değiştirip değiştirmediğinin tespit edilebileceğini kaydetti. Tweet’ten sonra uzun süre Çakır’ın aynı adresinde kaldığını bildiğini belirtti.
Ara kararlarını açıklayan mahkeme, Baransu’nun duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı. HTS kayıtlarının istenmesi talebini reddeden mahkeme, beyanlarını hazırlamaları için taraflara süre verdi ve duruşmayı erteledi.
(CİHAN)