Melet Irmağı kenarında
piknik yapan, hayvanlarını sulayan ya da
balık tutan vatandaşların barajdan habersiz bir şekilde bırakılan su nedeniyle
tehlike altında bulunduğu belirtildi. Konuyla ilgili şikâyetlerini bildiren
bölge halkı
uygulamanın yasaya uygun olduğu cevabı karşısında ikinci bir şaşkınlık daha yaşadı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Topçam beldesi Belediye Başkanı Erhan Köleoğlu, durumu kurumlara bildiren bir yazı yazdıklarını, ancak işlemlerin Ankara'dan gelen talimatla kurullara uygun olduğuna dair
cevap aldıklarını belirtti. Başkan Köleoğlu, su bırakılırken haber verilmemesi durumunda yasaya uygun can ve mal kayıplarının olacağını söyleyerek çarpıklığı dile getirdi.
Köleoğlu, "Biz bu durumdan gerçekten çok endişeliyiz. İlla bir
tedbir alınması için birilerinin canın mı yanması gerekiyor. Biz belediye olarak durumu birkaç kuruma yazdık. Bize 'su bırakma işlemi Ankara'dan
Enerji Piyasasını İzleme Kurumu tarafından gelen talimatlar ile yasalara uygun bir şekilde yapılıyor, yapabileceğimiz bir şey yok' cevabı geldi. Böyle bir şey olabilir mi? Yasalara uygun olmak demek insanların mal ve can güvenliğini hiçe saymak demek midir? Bunu anlamak mümkün değil." diye konuştu.
Köleoğlu, kendilerine verilen yazılı cevabın, sordukları sorunun ya da dile getirdikleri tehlikenin cevabı olmadığını belirterek, konuya yaklaşım tarzının da üzücü olduğunu ifade etti.
Topçam Belediye Başkanı Erhan Köleoğlu, acı bir olay yaşanması durumunda şimdi her şeyi yasalara uygun olarak yaptıklarını söyleyenlerin sorumluluktan kaçabileceklerini sanmadığını ama bunun kaybın telafisi olmayacağını sözlerine ekledi.
Derinçay köyü muhtarı Hasan Okutan ise kendilerine hiç bir haber verilmeden barajdan su bırakılmasının kendilerini tedirgin ettiğini belirterek, mevcut uygulamanın devamı halinde can kaybı yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi.
Hasan Okutan, kendileri olduğu kadar çocukları ve hayvanları için de aynı kaygıyı taşıdıklarını belirterek, bir
hizmet geliyor diye sevinirken şimdi acaba bir şey olacak mı diye korku içinde azap çektiklerini ifade etti.
Okutan,
Ordu ile ulaşımlarını sağlayan eski yolun 3 saati aştığını barajlara ulayan yoldan 1,5 saatte Ordu'ya ulaşabildiklerini belirterek şöyle devam etti: "Ancak bu yol üzerinde Melet Irmağını geçmemiz için
köprüye ihtiyaç var. Bu köprü yapılmadı ne zaman yapılacağı da belli değil. Biz köylüler olarak kendi imkânlarımız ile kütükleri yan yana dizerek bir köprü yaptık. Bu da sağlıklı değil ama barajdan su bırakıldığında daha da tehlikeli oluyor. Barajdan su bırakılırken hiç kimseye haber verilmiyor ve suyun boyu bizim yaptığımız köprünün üzerinden 1 metre aşıyor. Bazen 3 gün bazen bir hafta bu şekilde olduğu oluyor. Eğer
araç köprü üstünde olsa herkes denizden toplanır. Eğer böyle habersiz su bırakılmayla devam edilirse Topçam Barajı birilerini öldürecek." şeklinde konuştu.
CİHAN