Bankalar kriz tarifesine başladı; sanayici tedirgin

Üretebilmek için banka finansmanına ihtiyaç duyan sanayici, son dönemde para piyasalarındaki gelişmeler karşısında çaresiz kaldı.

Bankalar kriz tarifesine başladı; sanayici tedirgin

Sanayici bankaların kriz varmış gibi kredi şartlarını ağırlaştırdığını ve süresi dolmayan kredileri geri çağırmaya başladığını söyledi.

Bugün'den Sezen Ünüvar'ın haberine göre, yükselişe geçen döviz fiyatlarına ek olarak yabancı yatırımcıların beklemeye geçmesi, banka mevduat faizlerinin artması, enflasyonun da bu oranda yükselişe geçmesi hem vatandaşı hem iş dünyasını vurdu.

Son olarak bankaların ticari kredi faizlerini artırması ve bu da yetmezmiş gibi yeni teminatlar talep etmesi üretimi neredeyse durdurdu. Kapısına kilit vuracak hale gelen sanayici bu duruma isyan etti.

Ödenmeyen çekler yüzde 20 arttı

Haziranda yapılan genel seçim öncesine göre ticari kredi faizleri yaklaşık 1 puan arttı. Bankaların kredi faizlerini yükseltirken, daha fazla seçici olmaya, yüksek ya da önceden istenmeyen teminatlar istemeye başladığını belirten Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan, “Sanayici ekonomi durgun, kredi alamıyoruz, ne yapacağız diye soruyor. Ekonomide ciddi bir sorun var. Seçim sonrası ciddi daralmalar bekliyorum. Ödenmeyen çek-senetlerde yüzde 15-20’lik artış var. Konut sektöründe satışlar yüzde 25 azaldı” dedi.

Krediler geri çağrılıyor

Bankaların yavaş yavaş verdikleri kredileri geri çağırmaya başladığını anlatan Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Salih Esen ise kredi şartlarının revize edilerek ağırlaştırıldığını ve reel sektöre daha fazla yük yüklendiğini kaydetti. Finans piyasalarındaki olumsuzlukların üreten kesimi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Esen, “Beklentimiz bir an önce belirsizliğin giderilerek ekonomiye yön verilmesi.

Piyasalarda bir kriz yok söylemi hakim olmasına rağmen bankalar kriz varmışçasına davranıyorlar” dedi. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, ihracat gerileyip iç piyasa daralırken kredi faizlerinin yükseliyor olmasının sanayici için kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Kredi bulmak zorlaştı

Gün­cel eko­no­mik ge­liş­me­ler ve si­ya­si be­lir­siz­lik­le­rin kre­di ma­li­yet­le­ri­ni ar­tır­dı­ğı­nı ifa­de eden Ege İh­ra­cat­çı Bir­lik­le­ri Baş­ka­nı Sab­ri Ün­lü­türk de pi­ya­sa­da­ki iş­le­yi­şin ya­vaş­la­dı­ğı­nı kay­det­ti. Ban­ka­la­rın ar­tan ma­li­ye­ti­ni pi­ya­sa­ya yan­sıt­tı­ğı­nı ifa­de eden Ün­lü­türk, “İş ya­pan, üre­tim ya­pan fir­ma­lar cep­he­sin­de ha­yat bi­raz da­ha zor­la­şı­yor. Çün­kü böy­le or­tam­da kre­di­nin bu­lun­ma­sı zor­la­şı­yor, ma­li­ye­ti de art­mış olu­yor, ila­ve te­mi­nat bul­mak ge­re­ki­yor. Bir şe­kil­de hem üre­ti­min hem ti­ca­re­tin önün­de en­gel oluş­tur­ma­ya baş­lı­yor. Re­el ke­sim için iş yap­ma­yı zor­laş­tı­rı­cı nok­ta­ya doğ­ru gö­tü­rü­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

Şirketler tefecilerin eline düşecek

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası üyesi Burak Oğuz, şirketlerin temel sıkıntısının finansman olduğuna dikkat çekti. Oğuz, “Çeklerdeki karşılıksız çıkma oranı şirketleri zora soktu. Bankaların teminat şartları da çok ağır. Şirketler bunu karşılayamadıkları için yüksek faiz oranlarıyla borçlanıyorlar. Bankalardan finansman kullanamayan şirketler faktöring şirketlerine ya da tefecilere gidiyor. Birçok faktöring şirketinin kanunen kapanacak olması şirketlerin tefecilerin eline düşmesine neden olacak” dedi.
<< Önceki Haber Bankalar kriz tarifesine başladı; sanayici tedirgin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER