Bankalar borç yapılandırması konusunda anlaşamıyor

BDDK’nın onayı ile 19 Eylül’de yürürlüğe giren ‘Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın uygulama detaylarında anlaşma sağlanamıyor. Yabancı sermayeli bankaların, borcun yüzde 75’ini temsil eden alacaklı bankaların uzlaşmasının yeniden yapılandırma için yeterli sayılmasına itiraz ettikleri, ilgili maddenin değiştirilmesi taleplerini TBB’ye ilettikleri kaydedildi.

SHABER3.COM

Bloomberg’den Kerim Karakaya, Aslı Kandemir ve Ercan Ersoy’un haberine göre yabancı sermayeli bankalar 19 Eylül’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın onayı ile yürürlüğe giren “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması”nda değişiklik talep etti. Bankalar arasında yabancı sermayeli bankaların itiraz ettiği borcun yüzde 75’ini temsil eden alacaklı bankaların uzlaşmasının yeterli sayılması maddesi dışında da anlaşmazlıklar olduğu, bir aya yaklaşan süreçte uygulamaya yönelik netleşme ve uzlaşının sağlanamadığı ifade ediliyor. 

Çerçeve anlaşma ile 100 milyon lira üzerindeki borçların kısmi borç silinmesi de dahil olmak üzere erteleme, vade uzatımı gibi ek olanaklar tanınarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor. 

Yeniden yapılandırma kapsamında büyük sermaye grupları ağırlıklı olmak üzere 100-150 milyar dolarlık borcun yeniden yapılandırılacağı tahmin edilirken bankalarla BDDK arasında uygulama detayları üzerinde müzakereler sürüyor. Söz konusu yapılandırmaların, borç silme, vade uzatımı gibi uygulamalarla yaratacağı ek maliyetlerin ne olacağı, nasıl karşılanacağı belirsizliğini korurken süreçte hem kamu bankalarının daha fazla yapılandırmaya gitmesi hem de bankalara sağlanacak kimi imtiyazlarla ek maliyetin önemli bir bölümünün kamuya yükleneceği tahmin ediliyor.

Bloomberg haberinde yabancı sermayeli bankaların taleplerini Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’ye ilettiği kaydedilirken çerçeve anlaşmaya göre bir yapılandırma sürecinde kredi borcunun yüzde 75’ini temsil eden bankaların uzlaşma sağlaması, toplam borcun yapılandırılması için yeterli görülüyor. Yabancı bankaların ilgili maddede
yapılandırma kararına katılıp katılmayacaklarının kendi inisiyatiflerine bırakılmasını istediği aktarılıyor. Yüzde 75’lik oranın yüzde 25 paya sahip en büyük alacaklıya rağmen daha düşük paya sahip 8-10 bankanın yeniden yapılandırma kararı alabilmeyi mümkün kılması bir olasılık olarak mümkünken küçük ölçekli bankaların da çerçeve anlaşma konusunda endişeli olduğu haberde kaydediliyor. 
<< Önceki Haber Bankalar borç yapılandırması konusunda anlaşamıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER