Banka ortakları kamu otoritesi ve siyasi iradenin baskısı altında kalmadan rapor hazırlaması gereken denetim firmasının, Bank Asya’nın 2014 yıl sonu malî tabloları için görüş vermeyerek objektif denetim kriterlerine uymadığını belirtti.
Şikayet Londra’ya taşınacak
Bank Asya ortakları, Ernst&Young’a malî tablolarla ilgili olarak denetim bulgularına uymayan sonuçlar açıkladığı için bir ihtarname gönderdi. İhtarnamede, “Bankanın malî tablolarının güvenilirliği hakkında şüpheler oluşturmak suretiyle banka tüzel kişiliği ve itibarı ve banka ortaklarına verdiğiniz ve ileride sebep olabileceğiniz zararlar dolayısıyla gerek Bankacılık Kanunu’nun 33. maddesi, gerekse genel hükümler çerçevesinde firmanız hakkında yasal yollara başvurulacağını ihtar ederiz” ifadeleri kullanıldı. Bank Asya ortaklarının, hazırlanan bu rapor için konuyu Ernst&Young’un Londra’daki merkez ofisine de taşıyacağı öğrenildi.
Eylülde sorun yok demişti
2013’ün Mart ayından itibaren Bank Asya’nın denetimini yapan Ernst&Young, TMSF’nin banka yönetimini işgalinden önce son olarak 30 Eylül 2014’te rapor hazırlamıştı. Bu raporda görüşlerini belirtmiş ve Bank Asya’nın tüm ödeme yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirdiğine işaret etmişti. Fakat firmanın, TMSF’nin işgalinden sonraki ilk raporda görüş belirtmekten kaçınması, çelişkili bir durum olarak değerlendiriliyor. Ernst&Young’un, bankanın 31 Aralık 2014 tarihli finansal tablolarına görüş vermemesi, ‘Bank Asya’ya karşı yürütülen algı operasyonunda yeni bir hamle mi’ sorusunu gündeme getirdi. Ortaklar denetim firmasının sunduğu 5 gerekçenin de görüş vermemeye yeterli olmadığını kaydetti.
Gerekçeler yeterli değil
Gerekçelerden birinde, 2014 yıl sonu malî tabloları üzerinde TMSF tarafından değiştirilen yönetim kurulunun etkisinin anlaşılamadığı ifade ediliyor. Oysa 2015 yılının Şubat ayında yapılan yönetim kurulu değişikliğinin, 2014 yıl sonu malî tablolarına etkisi olmayacağının sübjektif bir değerlendirmeyle anlaşılabileceği belirtiliyor.
Bir başka gerekçede ise Bank Asya’dan kullandırdığı bir kredi için karşılık ayrılmasını talep dahi etmeden, görüş vermekten kaçındığını beyan etti. Oysa gerekçede bahsedilen kredi, ilgili BDDK mevzuatına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştı. Diğer gerekçelerin ise en fazla şartlı görüş vermeyi gerektirebilecek hususlar olduğu ifade ediliyor.
Gerekli hukuki girişimde bulunacağız
Ortaklar bankadaki geçici yönetim kuruluna da banka malî tabloları hakkında şüphe oluşturarak, banka tüzel kişiliği ve ortaklarına zarar vermekten dolayı ihtarname çekti. Gerekli hukukî girişimlerde bulunulacağı belirtildi.
Zaman