'Baltık boru hattına sabotaj yapılırsa NATO karşılık verir'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun üye ülkeler Finlandiya ve Estonya arasında uzanan doğalgaz boru hattı ve veri kablosunda meydana gelen hasarı görüşeceğini ve kasıtlı bir saldırının kanıtlanması halinde "kararlı" bir karşılık vereceğini açıkladı.
Balticconnector boru hattı ve telekomünikasyon kablosu operatörlerinden biri olan Finlandiyalı Gasgrid şirketi pazar gecesi fırtına sırasında basınçta bir düşüş ve olası bir sızıntı kaydetmiş, salı günü ise hatlardaki hasar teyit edilmişti.
Helsinki, hasarın "muhtemelen dış faaliyetlerden" kaynaklandığını söylerken yaşanan sorun bölgesel enerji güvenliğine ilişkin endişeleri arttırarak gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Askeri ittifak toplantısı öncesinde Brüksel'de gazetecilere açıklamada bulunan Stoltenberg, "Eğer bunun NATO'nun kritik altyapısına yönelik kasıtlı bir saldırı olduğu kanıtlanırsa, bu elbette ciddi bir durum olacaktır" dedi. Genel Sekreter ayrıca, bu durumun aynı zamanda NATO'nun "birleşik ve kararlı tepkisiyle karşılanacağının" da altını çizdi.
Finlandiya Ulusal Soruşturma Bürosu, hasarlı boru hattının yanında deniz tabanında "dış izler" bulunduğunu ve patlama sırasında bölgedeki gemilerin hareketlerini incelediğini söyledi.
Çapa hasarının göz ardı edilmediğini söyleyen baş müfettiş Risto Lohi, "Şu anda hasar bir patlamadan değil, mekanik bir güçten kaynaklanmış gibi görünüyor." açıklamasında bulundu.
Balticconnector, her biri boru hattının yarısına sahip olan Estonya elektrik ve gaz sistemi operatörü Elering ve Finlandiya gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid tarafından ortaklaşa işletiliyor.
Operatörler yaptıkları açıklamada boru hattının onarımının planlanması ve gerçekleştirilm
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN








