Adana Seyhan TOKİ Şehit Fikret Yükseler İlkokulu Müdürü H.K., öğretmenler tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyet edilince okula müfettiş gönderildi. Yapılan inceleme sonrası müfettişler okul müdür H.K. hakkında 5 kez maaş kesme, 1 kez de kınama cezası istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü ise bütün bu tespitlere rağmen H.K hakkında soruşturma bile başlatmadı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, bakanlığın 8 bin okul müdürünü mahkeme kararına rağmen görevine iade etmeyip, hakkında bu kadar şikâyet bulunan kişileri görevde tutmasının çifte standart olduğunu söyledi.
TOKİ Şehit Fikret Yükseler İlkokulu Müdürü H.K. hakkındaki şikâyetleri inceleyen Milli Eğitim müfettişleri, birçok disiplin suçu tespit etti. H.K.'nın müdürlük yapacak vasıflarda olmadığını belirten müfettişler, görevden alınarak başka bir okula öğretmen olarak atanmasını teklif etti. Buna rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü, müfettişlerin raporlarını yok sayarak teklifleri kulak ardı etti. Disiplin cezası dahi verilmeyen H.K. görevini korurken, hakkında şikâyette bulunan müdür yardımcısı ve öğretmenler ise başka okullara gönderildi. Müfettişler yaptığı incelemelerde, H.K.'nın, Müdür Başyardımcısı H.Ö.'ye iftira atıp, sözleri ve tavırlarıyla mobbing uyguladığını rapor etti. Raporda ayrıca, gerekçe göstermeden ve tebligat yapmadan H.Ö.'nün görevlerini üzerinden aldığı belirtilerek, okulda evrakların kaybolmasına neden olduğu ifade edildi. Müdür H.K.'nın okulun MEB uygulamalarındaki şifrelerini değiştirdiğini ve bu şifreyi müdür başyardımcılarına vermediğini yazan müfettişler, okulun personeli olmayan başka okullarda görevli F.Ş. ile M.N.T. isimli kişileri yanında gezdirip, bu kişilerin öğretmenlere ve diğer idarecilere emir vermesine izin verdiğini belirtti. H.K.'nın bununla yetinmeyip, öğretmenler kurulu toplantısına, okulda resmen görevli olmadıkları halde okula müdür yardımcısı olarak atanacaklarını söylediği M.N.T. ve F.E. ile katıldığı tespit edildi. Müfettişler, bütün bu tespitler sonrası müdür H.K. hakkında disiplin yönünden beş kez aylıktan kesme, bir kez de kınama cezası verilmesini istedi. İdari yönden ise Okul Müdürü H.K.'nın, hal ve hareketleriyle keyfi bir yöneticilik anlayışı sergilediği ve eğitim ilkelerine ters düşen fiil ve hallerinden dolayı yöneticilik görevini yürütmesinde kamu yararı bulunmadığı tespiti yapıldı. Bu nedenle Müdür H.K.'nın yürütmekte olduğu idarecilik görevinin üzerinden alınarak il içerisinde branşında öğretmen olarak görev yeri değişikliği yapılmasının uygun olacağını bildirdi. Bütün bu tespitlerine rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürü H.K. hakkında hiçbir işlem başlatmadı.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müdürlerini liyakate göre değil, sendikal ve siyasal kimlikler üzerinden değerlendirdiğini söyledi. TOKİ Şehit Fikret Yükseler İlkokulu'nda yaşananların da bunun bir yansıması olduğunu vurgulayan Karagöz, "Birçok okul müdürünü kanunsuz, yasada yeri olmayacak bir şekilde hatta mahkeme kararıyla haklılıklarını ispatlamış olan arkadaşların atamasını yapmayacaksınız, gönderdiğin müfettiş raporlarıyla suçu sabit okul müdürlerini görevde kalması noktasında ısrarcı olacaksın. Aslında İl Milli Eğitim Müdürü de bu suça ortaktır. Doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz." dedi.
Okulların kamusal alan olduğunu, kamusal hizmeti sunan insanların da tarafsız olması gerektiğinin altını çizen Karagöz, "Ama ne yazık ki kamusal alanlar tümüyle zapturapt altına alınmış. Okullarda, sendikal ve siyasal kimliklerini masanın üzerine koyarak, yasa ve yönetmelik tanımayarak iş ve işlemler yürütülmektedir. Müfettiş raporlarında bir kaygıları varsa ya o okulda yeniden bir denetim yapılmalı ya da bu okul müdürü derhal o okuldan alınmalıdır. İkinci bir seçenek yok bu konuda. Çünkü sıralanmış onlarca sabit suçu var. Okulun eğitim ve öğretimini sabote edecek onlarca iş ve işlem yapılmış ama sonuçta İl Milli Eğitim Müdürü bu konuda eğer somut bir adım atmıyorsa, İl Milli Eğitim Müdürü de bu suçun ortağı olur." ifadelerini kullandı. CİHAN