Bakandan doping açıklaması: 2 bin 66 örnekten 32'sinde yasaklı maddeye rastlandı


Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, dopinge karşı sıfır tolerans prensibinin taviz vermeksizin uygulanmakta olduğunu söyledi. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlali sayısının 176 olduğunu kaydeden Kılıç, "2014 yılında yapılan bin 533 kontrolde bu rakam keskin bin düşüş kaydetmiş ve 31'e düşmüştür. 2016 yılında ise 2 bin 66 örnekten 32'sinde yasaklı maddeye rastlanmıştır." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM ) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik Ve Spor Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı 2016 yılı bütçe görüşmelerine başlandı.

Görüşmelerde Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç bakanlık ve bağlı kuruluşların yaptığı çalışmalar ve yürüttükleri projelerle ilgili sunum yaptı. Görüşmelerde Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın'da yer aldı.

CHP'li Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu usul üzerine söz istedi. Bir haftadır 9 seanstır bakanlık bütçelerini görüştüklerini belirten Kuşoğlu, "Sayıştay raporları ve 2016 yılı bütçelerini değerlendiriyoruz. Sayıştay raporlarıyla ilgili hiçbir konuyu değerlendiremiyoruz. Sayıştay raporu ile ilgili üzerimize bir görev düşüyor. 25 üye iktidar 15 üye muhalefete ait. İktidar istediği gibi bütçe yapsın diyor ama denetleme muhalefetin görevi. Sayıştay raporlarının görüşülmemesi büyük bir eksiklik büyük bir usulsüzlük. Son yıllarda yapılan uygulamalar. Hiçbir şekilde bunların dikkate alınmaması Sayıştay çalışmalarının anlamsızlığını getiriyor. Bunları dikkate almamız lazım. Kendi içimizde sorumlu olunan kredi yurtlar kurumu ile ilgili olmak üzere raporlar tespit edilsin bunlarla ilgili bilgi verilsin. Bunlar dikkate alınmak zorunda. Bu şekilde devam etmemiz doğru değil büyük eksikliktir." diye konuştu.

Merkezi teşkilat birimleri için öngörülen 2016 yılı bütçe ödeneğinin 33 milyon 60 bin lirasının personel giderlerine harcanacağını belirten Bakan Kılıç, "126 milyon 123 bin lira mal ve hizmet alımları, 33 milyon 814 bin lirası cari transferler ve 28 milyon 500 bin lira ise yatırım harcamaları olmak üzere toplam 221 milyon 497 bin liradır. bu miktara bakanlık bağlı kuruluşlarına yapılan hazine yardımları dahil değildir." ifadelerini kullandı.

'POR EĞİTİM MERKEZİNDEKİ 743 SPORCUNUN SAĞLIK VE PERFORMANS TARAMALARI YAPILDI'

Kılıç, Spor Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin bir milyar 131 milyon 912 bin lira ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bütçesinin ise 9 Milyar 377 milyon 831 bin lira olduğunu anlattı.

Dopinge Karşı Sıfır Tolerans prensibini taviz vermeksizin uyguladıklarını anlatan Kılıç, "Bu kapsamda yapılan çalışmalarımız sonucunda 2013 yılında yapılan bin 579 kontrol sonucu dopingle mücadele kural ihlal sayısı 176 iken, 2014 yılında yapılan bin 533 kontrolde bu rakam keskin bin düşüş kaydetmiş ve 31'e düşmüştür. 2016 yılında ise 2 bin 66 örnekten 32'sinde yasaklı maddeye rastlanmıştır. Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve gıda takviye ürünlerinin ülkemize kaçak yollardan girmesi, reçetesiz satılması ve izinsiz kullanımının engellenmesi amacıyla sağlık Bakanlığında gerçekleştirilen toplantılar sonucunda Türkiye genelinde tüm gümrük kontrol kapılarında görev yapan personele Dünya Anti Doping (WADA) yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve ilaç türevleri hakkında 9 farklı ilde 13 seminer ve eğitimler verildi. Spor eğitim merkezindeki 743 sporcunun sağlık ve performans taramaları yapılarak psikoloji, beslenme ve dopingle mücadele konularında eğitim verilmiştir." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Bakandan doping açıklaması: 2 bin 66 örnekten 32'sinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER