Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülmek istendiğini söyledi. Ünal: "Bugün adeta insanlığa dayatılan güvenlik sorunu, sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülme isteği hepimizin birlikte karşı çıkması gereken ve kabul etmemesi gereken bir durum olarak karşımızda duruyor." dedi.
Bakan Ünal, Turizmin Davos'u olarak nitelendirilen ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen Dünya Turizm Forumu'nda (World Tourism Form) konuştu. 4-6 Şubat tarihleri arasında düzenlenen foruma yerli ve yabancı davetliler katılıyor. Formun ana başlığını son zamanlarda tüm dünyada konuşulan sınır güvenliği ve terör olayları oluşturuyor.
Forumun açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bugün özellikle toplumların kendi içine kapatmaya ve korku, kaygı ve endişe duygusu güvenlik kaygısı yaratarak, seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya dönük hamleleri olan teröre dönük hamleleri olan teröre her birimizin daha çok karşı çıkması ve özgürlüklerimize sahip çıkması adına bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Turizmin ruhunun bir kez daha hatırlanması gerektiğini ifade eden Ünal şunları söyledi: "Turizmin, ya da eskilerin ifadesiyle o seyyahlığın, seyahatin, eskilerin tebdili mekanda ferahlık var dedikleri yeni yerler keşfetme, yeni duygular ve o heyecan ve macera duygusunun insanın keşfetme arzusunun tetiklediği şeyin aslında ruhunu bir kez daha hatırlamamız gerekiyor. Çünkü bugün her zamankinden daha çok bunu hatırlamaya ihtiyacımız var. Çünkü turizm ruhu itibariyle az önce sayın başkanımızın konuşmasıyla Yunus Emre'den referansla söylediği, 'Gelin Tanış olalımdır.' Çünkü devletlerin kendi aralarında yaşaya bilecekleri uluslararası krizlerin sorunların ötesinde, barışa, kardeşliğe, tanış olmaya, bir ve beraber olmaya zemin hazırlayan en önemli itici güç bugün turizm sektörüdür. O yüzden bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamaya ihtiyacımız var."
'SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANMASINA BİRLİKTE KARŞI ÇIKILMALI'
Terör olaylarının seyahAt özgürlüğüne gölge düşürdüğünü vurgulayan Ünal, "Bugün özellikle toplumların kendi içine kapatmaya ve korku, kaygı ve endişe duygusu güvenlik kaygısı yaratarak, seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya dönük hamleleri olan teröre dönük hamleleri olan teröre her birimizin daha çok karşı çıkması ve özgürlüklerimize sahip çıkması adına bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamak gerekiyor. Bugün sadece Türkiye değil, dünyanın birçok merkezinin yaşadığı ve bir küresel sorun olarak karşımıza çıkan teröre karşı duruşumuz, aslında bugün burada toplanan, dünyanın dört bir tarafından gelen ve dünyanın turizmin formunda bugün konuşulacak, bugün tartışılacak konular bir yönüyle de bu korkutmaya, bu güvenlik kaygısına bir cevap niteliği taşıyor. Dolayısıyla bizim öncelikli olarak seyahat etme özgürlüğümüze sahip çıkmamız, yeni yerler keşfetme, yeni yerler görme hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor." diye konuştu.
'DAHA ÇOK HİZMET SUNAN KONUMUNDA OLMALIYIZ'
Mahir Ünal, Rusya'ya yaşanan uçak krizi sonrası devlet olarak turizmcilere her türlü destek vereceklerini vurgulayarak, "Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, yani işin devlet tarafı olarak öncelikli şunu görüyoruz, biz tabi ki kolaylaştırıcı, ön açıcı hizmet sunan, destekleyen ve daha çok hizmet koyan bir konumda olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Özellikle 24 kasımdan sonra hızlı bir şekilde sektörü kuşatan, sektörün yaşayacağı sorunlar konusunda sektörle, sektörlerle bir çözüm ortağı anlayışıyla hareket eden ve şuanda aldığımız tedbirlerle sektöre bunu hem işbirliği anlamında hissettiren, hem de sektörlerin temsilcileriyle hızlı bir şekilde bir araya gelen sorunları birlikte çözen bir yaklaşımla yolumuza devam ediyoruz. Özellikle 2015 yılında uyguladığımız Rusya ve bağımsız devletler topluluğuna dönük 6 bin dolar yakıt desteğini tüm dünyanın kapsamı içine alacak şekilde genişletmemizde bunun ölçütlerinden bir tanesi." ifadelerini kullandı.
ULUSOY: TERÖR TURİZMİN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGEL
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise turizmin dünyada en hızlı gelişen sektörü olduğunu dile getirdi. Ulusoy, şunları söyledi: "Turizm dünyanın en hızlı gelişen sektörleri arasında yer alıyor. 1950 yıllarında uluslararası seyahat eden kişi sayısı 25 milyon kişiydi. Bu sayı 2015 yılında 1 milyar 184 milyona çıkmıştır. Turizm sektörü ile tüm projeksiyonlar, sektördeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da artarak büyüyeceğini gösteriyor. Birleşmiş milletler dünya turizm örgütünün öngörüsüne göre 2030 yılında uluslararası seyahat sayısı 1.8 milyara ulaşacaktır. BM dünya turizm örgütünün 2014 değerlendirmelerine göre Türkiye ulusararası turist gelişine göre dünyada 6. sırada yer alırken, turizm geliri bakımdan ise 12 sırada yer almıştır."
Terör olaylarının turizm sektörü önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Başaran, bu sorunun sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın uğraş verdiği evrensel bir sorun olduğunun altını çizdi. Turizmin huzur ve refahı oluşturan bir sektör olduğunu vurgulayan Başaran, "Bugün gelinen nokta, pek çok ülkenin huzur ve refahını tehdit altına alan bu eylemlerin karşısında artık dayanışma ruhu sergilemektedir. Turizm sektörü bu hususta çok önemli bir misyon üstlenmektedir. zira turizm ekonomik bir aktivite olmanın ötesinde anlam taşıyan farklı inanç farklı düşünce gruplarının bir birini daha yakından tanımalı ve barış iklimini yeşerten bir sektördür." şeklinde konuştu.
CİHAN