Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Çorum'un İskilip ilçesinde katıldığı konferansta, İskilipli Atıf Hoca'nın idamını ağlayarak anlattı.
İskilip Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda düzenlenen 'İskilipli Atıf Hoca' konulu konferansına katılan Bakan Topçu, Atıf Hoca'yı anlattı. Topçu, tarihteki mazlumların yaşadığı kaderi yaşayan Atıf Hoca'nın 4 Şubat 1926 tarihinde idam edildiğini hatırlattı. Atıf Hoca'nın idam edilmesinin, cumhuriyet tarihinin en tartışmalı hadiselerinden biri olduğunu söyleyen Topçu, bu konuda halen devletin yetkili kurumlarının bir adım atmadığını söyledi. "Bu millet maşeri vicdanında Atıf Hoca'yı şehidi olarak kabul etmiştir" diyen Topçu, "Onların idamı hiçbir şeye yaramamıştır. Maşeri vicdanda Atıf Hoca şehittir, kahramandır ve alimdir" dedi.
Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu millet bu tür acıları, mihmandar ettiği, önüne koyduğu alimini de siyaset adamını da yaşayarak gelmiştir. Menderes'i andığımızda kemiği sızlar, yüreğimiz yanar. Alimlerimiz asılmıştır, ona yüreğimiz yanar. İnşallah bundan sonra millet ne derse o olsun, zalimlerin dediği olmasın. Ben Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak şunu söyleyebilirim; İskilipli Atıf Hoca maşeri vicdanda suçsuzdur, günahsızdır, piri paktır, mübarek, cesur, yürekli bir vatan evladıdır."
Konuşmasında İskilipli Atıf Hoca'nın yargılandığı mahkemenin tutanaklarının bazı bölümlerini okuyan Bakan Topçu, zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadı. Necip Fazıl Kısakürek'in Atıf Hoca için söylediği bazı sözleri dile getiren Topçu'nun duygulandığı ve gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Bakan Topçu'nun göz yaşlarına hakim olamadığı sırada salondakiler de kendisine alkışla destek verdi.
İskilipli Atıf Hoca'nın torunu Ahmet Faruk İmal ve Hitit Üniversitesi'nden akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansta Atıf Hoca'nın hayatı ve eserleri ele alındı. CİHAN