‘DİYALOG ESAS OLSUN’
Rusya’nın ekonomik yaptırımlarının her sektörde hissedildiğine dikkat çeken Şimşek şöyle konuştu, ‘’Rusya’yı önemli bir partner olarak gördük. Rusya’yla gerilim peşinde değiliz. İlk günden itibaren Rusya krizinin etkilerini bütün yönleriyle masaya yatırdık, her anlamda hazırlık içindeyiz. Üç temelde çalışma yaptık. Rusya bu sorunu diyalogla çözmeye yanaşmaz ve tavrı sürdürürse caydırıcı ne tür tedbirler alınabilir. Türkiye’nin enerjide Rusya’ya bağımlılığını yönetilebilir düzeye çekmek için ne yapılabilir. Bütün tedbirler hazır, Başbakanımıza sundum. Biz bu gerilimi tırmandırma peşinde değiliz. Turist sayısında 603 bin azalma var. Müteahhitlik hizmetlerinde yavaşlama var. En kötü senaryoda 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Gerilimin etkisi GSYH’nin yüzde 0,3-0,4’ü civarında olabilir. Ümit ediyorum ki diyalog esas olur.”
FAİZLER ARTARSA İYİ OLMAZ!
ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri artırma kararıyla da ilgili de konuşan Şimşek, küresel ekonomide zor bir dönemin geldiğini savundu. Şimşek, “Küresel olarak faizlerde normalleşme süreci başlayacak bu da gelişen ülkeler için iyi bir haber değil” dedi. ABD’de faizlerin yükselmesinin gelişen ülkelere olan para akışını yavaşlatabileceğine dikkat çeken Şimşek, “Hatta para akışının yönü değişebilir” diye konuştu.
AİKB: TÜRKİYE’NİN BÜYÜME ORANI DÜŞECEK
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) Rusya’nın uyguladığı ekonomik yaptırımların Türkiye’nin büyüme oranını düşürebileceğini açıkladı. Banka yaptırımlarının yürürlükte kalmasının Türkiye’nin 2016’daki büyümesini binde 3 ile binde 7 oranı arasında geriletebileceğini, ancak yaptırımların Rusya’ya etkisinin sınırlı olacağını belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Kasım’da Türkiye’nin gelecek yıl yüzde 2.8 oranında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. Banka Rusya’nın yaptırımlarının en fazla turizm sektörüne etki yapacağını vurguladı.