Bakan Çelik: Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek bir durum söz konusu değil


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarının artacağı iddialarına cevap verdi. Çelik, "Ekmeklik buğdayın herhangi bir sorun yok. Üretim açısından rekolteye baktığımızda 19 milyon ton buğdaya ihtiyacımız var. Üretime baktığımızda 22 milyon 600 bin ton. Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bu rakamlar çok net bir şekilde ortaya koymakta." dedi.

Faruk Çelik, ekmek artış fiyatları artışı iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, buğday üretimi Tarım Bakanlığı'nın kontrolünde olduğunu ama ekmek fiyatlarının belirlenmesinin serbest piyasanın elinde olduğunu kaydetti. Çelik, buğday üretiminin ton başına fiyatlarını aktardı; "Buğday üretimi 2014 yılında 5 Aralık ayındaki fiyatı ton olarak 868 TL. 2015 5 Aralık'ta aynı ekmeklik buğdayın fiyatı ise 845 TL. Yüzde 3'lükfiyat gerilemesi olduğu görülmekte." diye konuştu.

Buğday üretiminde 4 milyon ton ekmeklik buğday olduğunu açıklayan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ekmeklik buğdayın herhangi bir sorun yok. Üretim açısından rekolteye baktığımızda 19 milyon ton buğdaya ihtiyacımız var. Üretime baktığımızda 22 milyon 600 bin ton. Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bu rakamlar çok net bir şekilde ortaya koymakta."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

"Fiyat artışlarını önlemek için nasıl çalışma yapılacak?" sorusu üzerine Faruk Çelik, şunları söyledi:

"Fiyatlar tamamen serbest piyasa koşullarında belirleniyor. Üretim açısından bakıldığında bir artış söz konusu değil. En çok öne çıkabilecek olan asgari ücret ile ilgili değerlendirmeler çerçevesinde değerlendirmeler yapılabilir. Hükümet açıklama yaptı. İş dünyası ile bir araya gelerek istihdam ve üretime yansıyacak hususların ele alınıyor. Şuan gerek buğday fiyatları gerekse stoklar açısından gerek piyasa koşulları aşısından artışı gerektirecek bir durum yok, kaynağından çıkmış olan bir bilgi değil."

Çelik, un fiyatlarında artışın söz konusu olmadığını dile getirdi. Çelik, "1 Ocak sonrasında işçi maliyetleri açısından değerlendiriliyorsa bununla ilgili çalışma yapılıyor. Buğday fiyatlarında düşme söz konusuysa gerekçenin olmadığını söylemek için bunları söyledim. Yakıt fiyatlarında düşme söz konusu, buğday fiyatlarında fiyat düşme söz konusuysa fiyat artışına gerek olmadığını ifade ettim." dedi.

Çelik, "Rusya 1 Ocak'tan sonra meyve-sebze alımını durduracak. Türkiye, Rusya'dan buğday ithal ediyor. Türkiye'nin buğday alımını durdurması söz konusu mu, bu fiyatlara yansır mı, durdurursa nereden alacağız?" sorusuna ise "Türkiye'nin şuanda Rusya'nın 1 Ocak'tan sonra uygulayacağı özellikle yaş sebze meyve ile ilgili bazı kararları henüz uygulamaya girmiş değil." karşılığını verdi.

UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSU, DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Çelik, 1 Ocak tarihinden itibaren sebze-meyve ile ilgili önlem alınması gerekiyorsa alacağını vurguladı. Çelik, Türkiye'nin şuan bu anlamda ne kamuoyuna ne iş bünyesine deklare ettiği bir durum söz konusu olmadığını anlattı. Çelik, şunları belirtti:

"Yani biz Rus çiftçisini mağdur edeceği diye bir açıklamamız söz konusu değil. Biz olayı diplomatik yollarla çözülmesi konusunda yoğun bir gayret içindeyiz. Konunun kendi içinde çözülmesi gerekiyor. Bu olayın çiftçilerle söz konusu yok. Bu olayı çiftçilere taşınmasını doğru bulmuyoruz. Diplomatik yollardan bu meselenin çözümünü beklemekteyiz. Aceleci bir kararla Türkiye'ye hiç yakışmayacak bazı kararlar alınabilir. Türkiye büyük bir devlet, ilişkilere son derece önem veren bir ülke."

TÜRKİYE, RUSYA'DAN İTHAL ETTİĞİ ÜRÜNLERİ ÇOK FARKLI PİYASALARDAN KOLAYCA TEMİN ETME İMKANINA SAHİP

"Rusya'nın yaptırımları karşısında 1 Ocak'tan sonra çiftçi için alınan tedbirler var mı? Şemsi Bayraktar'ın açıklama yaptı. Fiyatlarda ambargo başlamadan yüzde 25 düştü. Üretici zor durumda hükümetten destek diye somut bir adımızın olacak mı?" sorusunu Bakan Çelik, şöyle yanıtladı:

: "İlgili bakan arkadaşlarla birkaç toplantı gerçekleştirildi. Meydana gelebilecek muhtemel durumlar karşısında ne gibi önlemler alınacağı konusu bakanlıklar arasında değerlendirildi, alternatifler aramızda var. 1 Ocak'ta yürürlüğe girileceği ifade edilen girmesini ummadığımı bir uygulama ile ilgili bugün Türkiye'nin önlemlerini açıklamasını doğru bulmuyorum. Henüz bu uygulama ile karşı karşıya değiliz. 1 Ocak sonrasındaki gelişmelere göre Türkiye atması gereken adımlar atar. Türkiye Rusya'dan ithal ettiği ürünleri çok farklı piyasalardan çok kolayca temin etme imkanına sahip."

CİHAN
<< Önceki Haber Bakan Çelik: Ekmeğin fiyat artışını gerektirecek bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER