Çağlayan, bu kapsamda da 'Menşe Kuralları Anlaşması'nın önemli bir misyon üstleneceğini belirterek bu
anlaşmayla birlikte
ülkeler arasındaki ticaretin gelişeceği gibi yatırım imkanlarının artacağını söyledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Mersin Ticaret ve
Sanayi Odası (MTSO) tarafından
Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleştirdiği 'Mersin Tanıtım Günleri' programına katıldı.
Dedeman Otel'de Suriye
Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, Suriye
Merkez Bankası Başkanı Adib Mayala,
Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Abdulkadir Sabra, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Örhon'un katılımıyla 'Türkiye-Suriye İş Forumu' yapıldı.
Forumda konuşan Bakan Çağlayan Suriye ile Türkiye arasında özellikle son dönem gelişen ilişkilere değindi. Yıllardır bir birine hasret kardeşlerin kucaklaştığını ifade eden Bakan Çağlayan, "Vatandaşlarımızın birliği ve özlemi ile yapılan son gerişimler, siyasi ilişkilerimiz komşularımızla sıfır sorunlu komşuluk ilişkilerinin en belirgin ve en objektif olarak Suriye'de kendini göstermiştir." ifadelerini kullandı.
ÇAĞLAYAN: TBMM'DE BİR ARAYA GELEMEYEN İKTİDAR VE MUHALEFET SURİYE KONUSUNDA BİRLİK OLUYOR
Konuşmasında Türkiye'deki tüm siyasi parti temsilcilerinin Şam'da olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Biz hükümet olarak,
AK Parti olarak buradayız. MHP Grup Başkan vekili sayın Mehmet
Şandır burada. Mersin
Milletvekilleri
CHP ve MHP kadrosu hepsi burada birleşmiş. Suriye meselesinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir araya gelemeyen
iktidar ve muhalefet Suriye konusunda bir birlik sağlamış. Bu bir kere son derece önemlidir." şeklinde konuştu.Bakan Çağlayan'ın bu ifadeleri salonda uzun süre alkışlandı. Bunun üzerine Çağlayan gülerek, iktidar ve muhalefet her konuda uzlaşmasının söz konusu olmadığını; ancak milli meselelerde ve böyle Türkiye'nin
ekonomik ve dış meselelerinde birlik olunmasını önemsediğini sözlerine ekledi.
"TÜRK VE SURİYELİ İŞADAMLARI GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURSUN"
Bakan Çağlayan, konuşmasının devamında her iki ülkenin de birbirine mal satması ve karşılıklı yatırımlarda bulunmasının önemli olduğunu belirterek, "Bu önemli ancak asıl önemli olan Türk ve Suriyeli işadamlarının bir araya gelerek güç birliği oluşturup üçüncü dünya ülkelerine birlikte iş yapmasıdır. Birlikte çalışalım, birlikte satalım." dedi.
Türk işadamlarının özellikle müteahhitlik konusunda Suriye ile çok ciddi iş imkanları sağlanabileceğine işaret eden Çağlayan, Türk müteahhitlerinin dünyada en fazla uluslararası iş yapan 2. ülke olduğu bilgisini belirtti.
Çağlayan Türk müteahhitlerinin dünyada olduğu gibi Suriye'de de önemli çalışmalara
imza atacaklarına değinerek, "Türk müteahhitleri, toplam 70 ülkede yaklaşık 150 milyar dolarlık altyapı ve üst yapı işi yapıyor. Sizin ülkenizde de iş yapıyorlar. Ve biz istiyoruz ki, Suriye'deki metro, altyapı, üst yapı yani kısacası bütün inşaat işlerini Türk firmaları yapsın, gerekirse Suriyeli kardeşlerimiz de ortak olarak bu işlere girsin. Türk müteahhitlerinin, her yıl ortalama 20 milyar dolarlık iş alma kapasitesine sahip. Gelin bunu birlikte değerlendirelim." diye çağrıda bulundu.
İKT ÜYESİ ÜLKELERİ DÜNYA EKONOMİSİNDE HAK ETTİKLERİ PAYI ALMIYOR
İslam Konferansı Teşkilatı'nın 56 üy
e devletten oluştuğuna dikkat çeken Bakan Zafer Çağlayan "Dünya çapında 2008 yılında 60 trilyon dolarlık ekonomi gerçekleştirdi. İKT üyesi 56 ülke var ve bu ülkelerde 1,5 milyar
Müslüman yaşıyor. 56 ülke dünya kara paçalarının üçte birini oluşturuyor. Buna karşılık gerek nüfusta gerek kara parçasında güçlü olan İslam ülkelerinin ekonomiden aldığı pay çok
komik. Sadece yüzde 7 mertebesinde. Mal ihracatında ise sadece16 trilyon dolar içinde bu rakam sadece 1.2 trilyon dolar oldu. Şapkamızı elimize alıp düşünmemiz lazım." dedi.
Ekonomi ve ticari verilere dikkat çeken Çağlayan, "Türkiye, dünyanın bütün ülkeleriyle alışverişi olan bir ülkedir.
Avrupa ve dünya pazarındaki kazandıklarımız bizim için önemlidir. Ancak biz, İslam ülkeleri arasındaki ticareti arttıracak hamleler atılmasından yanayız. Bu konuda 2 ayrı anlaşma öneriyorum. Bir tanesi; 'Tercihli Ticaret Sistemi'. Bu
sistem, 10 ülke tarafından onaylandığı için şu anda yürürlüğe girdi ancak çalışmıyor ve çalışması için de 'Menşe Kuralları Anlaşması'nın da yapılması gerekiyor ve bunun da her ülkenin kendi parlamentosunda onaylanması şart. Bu anlaşmayı Türkiye dahil 6 ülke parlamentosu onayladı. Suriye de 'Menşe Kuralları Anlaşması'nı onaylarsa geriye kalan 3 ülkeyi de sizinle birlikte ikna edebiliriz. Böylelikle İslam ülkelerinin kendi arasındaki ticaret hacmi de arttıracağı gibi karşılıklı yatırım imkanını da getirecektir. Bu sebeple de sistemi mutlaka hayata geçirmek zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.
İşadamları forumunun ardından katılımcılara
halk oyunları gösterimi sunuldu. Bakan Çağlayan daha sonra Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamie Asi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Çağlayan daha sonra Suriye Baş
bakanı
Muhammed Naji Otri tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler değerlendirdi. (CİHAN)