MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Kahraman’a gönderdiği mektupta “Milliyetçi Hareket Partisi’nin 4 partinin oluşturacağı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Anayasa yapım çalışmalarının sonuçlandırılması için olumlu çabalarını ve katkılarını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade ederim” denildi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis'te temsil edilen 4 partinin genel başkanına, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili gönderdiği mektuba Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli olumlu cevap verdi. MHP olarak Anayasa konusunda toplumsal mutabakatın temini için Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ikna edilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi olarak tam bir mutabakat zemini oluşmadan anayasa hazırlığının sonuç vermeyeceğini, verse bile kapsayıcı olmayacağını düşünüyoruz. Bu mülahazalarla Milliyetçi Hareket Partisi’nin 4 partinin oluşturacağı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Anayasa yapım çalışmalarının sonuçlandırılması için olumlu çabalarını ve katkılarını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade ederim” dedi.
MHP’DEN ‘AZAMİ MUTABAKAT’ VURGUSU
Devlet Bahçeli’nin TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a gönderdiği cevabi mektup şu şekilde:
“Milliyetçi Hareket Partisi mevcut Anayasa’nın toplumsal ihtiyaç ve beklentilerini karşılayarak azami mutabakatla değiştirilmesi hususunda gerek 24. Dönemde gerekse bu dönemde Aziz Milletine taahhütleri çerçevesinde tavrını ortaya koymuş ve bu uzlaşmayı temin edecek girişim ve tutum sergilemiştir.
KOMİSYONUN YENİDEN TEŞEKKÜLÜNE MHP OLUMLU CEVAP VERDİ
Zatıaliniz daha önceki dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından akamete uğratılmış Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden teşekkülü amacıyla başlattığınız girişime öncelikle Milliyetçi Hareket Partisi olumlu cevap vermiş ve bu komisyon üyelerini 12 Ocak 2016 tarih ve 706 sayılı yazılarıyla Meclis Başkanlığı’na bildirmiş ve bu yazıda Milliyetçi Hareket Partisi’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında benimseyeceği tutumun ana parametreleri paylaşılmıştı.
MHP DIŞINDA MEYDANA GELEN TARTIŞMA VE TUTUM
Maalesef yeni dönemde kurulan Komisyon henüz Çalışma, Usul ve Esaslarının belirlenmesi safhasında Milliyetçi Hareket Partisi dışında meydana gelen tartışma ve tutumdan dolayı esasa girilememiş olması beklentilerimizi karşılamamıştır.
CHP NEZDİNDE GİRİŞİMLERİN SONUÇ VE İKNA EDİLMESİ GEREKLİ
Milliyetçi Hareket Partisi olarak tam bir mutabakat zemini oluşmadan anayasa hazırlığının sonuç vermeyeceğini, verse bile kapsayıcı olmayacağını düşünüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Anayasa’nın azami mutabakat çerçevesinde çıkarılmasını teminen Cumhuriyet Halk Partisi nezdinde girişimlerinizin sonuç ve ikna edilmesini Anayasa konusunda toplumsal mutabakatın temini için gerekli gördüğümüzü ifade etmek isterim. Bu konudaki fikir ve tutumumuzu 23 Şubat 2016 tarihindeki Grup toplantısında da belirtmiştim.
ANAYASA YAPIM ÇALIŞMALARININ SONUÇLANDIRILMASI İÇİN
Bu mülahazalarla Milliyetçi Hareket Partisi’nin 4 partinin oluşturacağı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda Anayasa yapım çalışmalarının sonuçlandırılması için olumlu çabalarını ve katkılarını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade eder, saygılar sunarım.”