Ünlü akademisyen Hüseyin Bağcı, Türkiye'nin son 5 yıldır tamamen hayal dünyasında yaşayan bir söylemle hareket ettiğini söyledi. Bağcı, "Hayal âleminde yaşarsanız hayal kırıklığınız yüksek olur." dedi.
Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi toplantı salonunda gerçekleştirilen 'Suriye'de Neler Oluyor? Türkiye'ye Etkileri' konulu panelde konuşan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, gündemdeki konulara değindi.
Konuşmasında, 'Türkiye bölünür mü?' sorusunun, Türkiye'nin Suriyelileşmeye başladığının bir göstergesi olduğuna işaret ettiğini savunan Bağcı, "Aman dikkat. Büyük laflar ederek, 'Cihanşümul bir devlet kuracağız, biz küresel gücüz' falan gibi Türkiye'nin toplumsal yapısına gaz veren… İzliyorum bazı televizyonlarda arkadaşları. İşte bazıları, televizyonlarda çok konuşuyor. Türkiye son 5 yılda tamamıyla bir hayal dünyası içinde yaşayan bir söylemle hareket ediyor. Hayal âleminde yaşarsanız hayal kırıklığınız yüksek olur. Türkiye'nin barış yapan bir ülke haline gelmesi gerekir. Çatışma yapan yâ da çatışmaya sürükleyen bir ülke değil. Türkiye'nin tarihsel sorumluluğu bu." şeklinde konuştu.
"DAVUTOĞLU, NİZAMÜLMÜLK OLAMADI"
Makyevelist bir perspektiften bakıldığında Davutoğlu'nun bir danışman olarak başlayıp başbakanlığa kadar gelmesinin kendi içinde çok başarılı bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bağcı ancak sonrası için sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben o 'Stratejik Derinlik' kitabının da etkisiyle 'Türkiye'nin Kissinger'i olacak' demiştim, ama reddetti. Ama Nizamülmülk de olamadı. Ortadoğu karışık. Nizamülmülk, Ortadoğu'ya düzen vermişti. Siz veremiyorsanız o zaman Nizamülmülk de olamazsınız. O zaman neye talip olduğunuza, hangi tarihsel kişiliği ön plan çıkardığınıza da karar vermeniz gerekiyor."
"BİZ İRANLILAŞMAYA, İRANLILAR DA TÜRKİYELİLEŞMEYE BAŞLADI"
Konuşmasında İran'ın uluslararası alanda yaptığı açılımlara da değinen ODTÜ'lü akademisyen, kendisinin uzun bir süredir 'İran'daki kapalı rejimin Türkiye için çok büyük bir avantaj sağladığını' savunduğunu kaydetti. Bağcı, "Ne kadar İran içine kapalıysa, Türkiye için dışarıya açılma, dünyayla entegre olma Türkiye'ye avantaj sağlıyor. Şimdi bu avantajı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yani 'Türkiye İran olacak mı?' diye argümanlar Türkiye'de gelirken, valla biz İranlılaşmaya, İranlılar da Türkiyelileşmeye başladılar. Niye? Daha açık, daha dünyayla entegre olma, özgürlükler kavramında da... Çok şükür biz halen yapımızı koruyoruz ama tehlikelere de tabi işaret etmek gerekiyor." diye konuştu
Son olarak ülkeyi yönetenlere seslenen ünlü akademisyen, "Yapamayacağınız sözleri vermeyin, altından kalkamayacağınız angajmanlara girmeyin ve Türk halkına bence Türkiye'nin yöneticilerinin hayal değil gerçeklikleri anlatmaları gerekiyor." dedi.
Farklı dönemlerde Devlet, Dışişleri, Maliye ve Gümrük bakanlığı yapan Ahmet Kurtcebe Alptemoçin tarafından yönetilen panelde Prof. Dr. Bağcı'nın yanı sıra Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı ve Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin, TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya, Su Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız, Hidropolitik Akademi Bölgesel Güvenlik Başkanı Ediz Ekinci de ayrıca konuşma yaptı. CİHAN