Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2008 yıllındaki küresel krizden neredeyse 10 yıl geçmesine rağmen küresel ekonominin hala tam olarak toparlanamadığını söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları'na katılmak üzere ABD'nin başkenti Washington'a gelen Babacan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfi (TEPAV) tarafından düzenlenen 'Küresel Ekonominin Karşısındaki Zorluklar ve G20'nin Rolü' başlıklı panele katıldı.
Babacan, Küresel ekonomik krizin devam eden etkileri ve Türkiye'nin liderliğinde Kasım ayında Antalya'da gerçekleşecek G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantıları'na yönelik çalışmalardan bahsetti. Panel kapsamında Washington'ın önde gelen düşünce kuruluşarında görev yapan uzman ve akademisyenlerin sorularına cevap verdi.
Sözlerine Türkiye'nin G20'ye liderlik edeceğini hatırlatmakla başlayan Ali Babacan, "G20 başkanlığı seçimle elde edilen bir pozisyon. Döneme göre yapılmıyor. 3 yıl önce seçildik" dedi. G20'nin küresel nüfusun büyük ölçüde temsil ediliği bir platform olduğuna dikkat çeken Babacan, "Dünya nüfunun üçte ikisini, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 75'ini ve dünya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil ediyor." dedi.
2008-2009 küresel krizinden sonra G20'nin küresel rolünün daha da önemli hale geldiğini belirten Babacan, tüm kıtalardan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin G20'de temsil ediliyor olmasının burada alınan kararların geçerliliğine katkı sunduğunu kaydetti.
Küresel ekonomideki büyümenin yaşandığını ancak zayıf ve dengesiz bir seyir izlediğini vurgulayan Babacan, işsizlik ve eşitsizliğin hala çok sayıda ülkede görülen iki büyük problem olduğunu söyledi. Babacan, "Küresel krizden uzun yıllar sonra küresel ekonomi hala düzelmedi." dedi. Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının ağır müdahaleleri ile bu bölgedeki ekonomilerde iyileşme umudunun olduğunu kaydetti.
Yükselen piyasalarda geçmiş 10 yıla kıyasla gelecek 10 yılda daha düşük oranda büyüme kaydedileceğini ifade eden Babacan, "Küresel büyümenin önemli bir kısmı hala gelişmekte olan ülkelerden geliyor" şeklinde konuştu.
"DOLARIN YÜKSELİŞİ DİKKATLE TAKİP EDİLMELİ"
Babacan, doların küresel piyasada yükselen değerine dikkat çekti. "Bu yeni bir gelişme. Dikkatle takip edilmesi gerekiyor." dedi.
Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki önceliklerinin kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olacağını ifade eden Babacan, bu başlıklar altında yapılması planlanan faaliyetlere değindi. Babacan, G20 dönem başkanlığında az gelişmiş düşük gelirli ülkeler için daha fazla nasıl çalışmalar yapılabileceği konusuna odaklanacaklarını söyledi.
G20'nin Think20 (T20), Business20 (B20), Labor20 (L20), Youth20 (Y20), Civil20 (C20) gibi çok sayıda farklı çalışma gruplarına sahip olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin W20 (Kadın20) adı altında yeni bir grup başlatacağını söyledi. W20'nin kadın girişimcilerin iş dünyasındaki rolünün artırmasını amaçlayacağını sözlerine ekledi. CİHAN