AYM'den İmamoğlu soruşturmasını etkileyecek karar!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 17 2025
İmamoğlu'nun 'diploma' soruşturmasına yönelik tartışmalar devam ederken, 2023'te AYM'nin bir yıl sonra iptal edilen bir doktora diplomasının eğitim hakkının ihlali olduğuna hükmettiği ortaya çıktı. Kararda, idarenin kusurlu olduğu ve hatalı işlemin tüm sorumluluğunun bireye yüklenemeyeceği vurgulandı. Karar, İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili soruşturma için emsal niteliği taşıyor.
AYM'den İmamoğlu soruşturmasını etkileyecek karar!
Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilme istemiyle başlayan soruşturmayı da ilgilendiren, eğitim hakkına yönelik emsal niteliğinde bir karara imza attığı ortaya çıktı. Yüksek Mahkeme, Gürcistan’dan yatay geçiş yaparak Süleyman Demirel Üniversitesi’ne kabul edilen ve zorunlu seminer dersini almadan doktora yeterlilik sınavına girerek mezun olan bir kişinin diplomasının iptal edilmesini eğitim hakkının ihlali olarak değerlendirdi.

AYM: SORUMLULUK SADECE ÖĞRENCİYE YÜKLENEMEZ
Anayasa Mahkemesi'nin 20 Şubat 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, idarenin de yükümlülüklerini ihmal etmesinden dolayı sürecin sadece öğrenciye mal edilemeyeceği vurgulandı. Kararda, "doktora yeterlilik sınavına katılma şartlarını taşımamasına rağmen başvurucunun sınava kabul edilmesinde idarenin de kusuru olduğu" belirtilerek, bir yıl sonra verilen iptal kararının, idarenin tutarlılığıyla bağdaşmadığı ifade edildi.

A.P. isimli başvurucu, 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksekokulu’ndan mezun olduktan sonra, 2011 yılında Fatih Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Gürcistan Uluslararası Karadeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktoraya başladı. 2012-2013 akademik yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne yatay geçiş yaptı.

7 Mayıs 2015 tarihinde doktora eğitimini tamamlayarak mezun olan A.P., Ardahan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu’nda öğretim üyesi olarak göreve başladı. Ancak 2016 yılında Gürcistan’dan yapılan yatay geçişlerin mevzuata uygun olup olmadığına dair yapılan incelemeler sonucunda, doktora yeterlilik sınavına girme şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle 11 Mayıs 2016’da mezuniyetinin iptal edilmesine karar verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir