Anayasa Mahkemesi (AYM), PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın kitaplarından alıntı yapan 'Demokratik Modernite' dergisinin cezaevine sokulmamasını hak ihlali saydı.
Kocaeli Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan İ.B.'ye posta yoluyla gönderilmiş olan 'Demokratik Modernite' adlı dergi Abdullah Öcalan'ın yasaklı kitaplarından alıntılar yapılmış olduğu ve Öcalan ile PKK terör örgütünü övücü, meşrulaştırıcı ifadeler olduğu gerekçesi ile eğitim kurulunun kararı gereğince kendisine teslim edilmedi. Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulunan İ.B.'nin başvurusu reddedildi. Ret kararına karşı Kocaeli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran İ.B.'nin başvurusu yine reddedildi. Bunun üzerine AYM'ye başvuran İ.B.'nin talebini değerlendiren Mahkeme, gerekçeli kararından ceza infaz kurumunda tutuklu olan başvurucunun, dergiye erişiminin engellenmesinin, başvurucunun bilgi ve düşünceleri edinme özgürlüğü ve dolayısıyla ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale oluşturduğunun açık olduğunu belirtti.
İfade özgürlüğünün herkese tanındığının hatırda tutulması gerektiğine vurgu yapan AYM, yüksek güvenlikli bir cezaevinde kapatılmış bulunan bir tutuklu olan başvurucunun da herkes gibi, Anayasa'nın 26'ncı maddesi hükmünden yararlanabileceğinde tereddüt bulunmadığını kaydetti. AYM, ayrıca dergiye erişiminin engellenmesinin başvurucunun haber veya fikirlere ulaşma hakkına getirilen kısıtlamanın, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun ve hedeflenen meşru amaçlarla orantılı olduğu kanaatine ulaşılamadığını vurguladı.
Anayasa'nın 26'ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren AYM, tespit edilen ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti.
CİHAN