Anayasa Mahkemesi (AYM) ‘Ergenekon’ ve ‘Balyoz’ darbe planlarına dair yaptığı haberler nedeniyle 14 aydır tutuklu bulunan Mehmet Baransu’nun bireysel başvurusunu oy çokluğu ile reddetti.
Baransu’nun 24 Nisan 2015’te yaptığı bireysel başvuruyu 13 ay sonra değerlendiren Yüksek Mahkeme Baransu’nun tutuklu yargılanmasında hak ihlali olmadığına hükmetti. Konuya dair açıklama yapan Baransu’nun Avukatı Sercan Sakallı konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını kaydetti.
Baransu’nun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapmış olduğu başvuruyu değerlendiren AYM İkinci Bölüm üyeleri konuyu Genel Kurul’a götürmeye dahi gerek görmeden oy çokluğu ile reddetti. Oysa Yüksek Mahkeme şubat ayında Mit Tırları haberleri gerekçesiyle tutuklu yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında 25 Şubat tarihinde hak ihlali kararı vermişti. O zamanki kararında basın özgürlüğü vurgusu yapan Yüksek Mahkeme siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Karar hakkında Erdoğan, ‘Tanımıyorum ve uymuyorum’ demişti.
Dündar eşitlik vurgusu yapmıştı
Karar alınmadan önce Can Dündar da düşüncelerini “Anayasa Mahkemesi,kendi yetkilerini savunmalı ve bize tanıdığı hakları,eşitlik gereği Baransu ve diğer tutuklu gazetecilere de sağlamalıdır.” şeklinde ifade etmişti. Ayrıca AYM’nin değerlendirmesi öncesi çok sayıda gazeteci ve yazar Baransu’nun özgürlüğü için ünlü gazeteci ve yazarlar “Baransu Tutuksuz Yargılansın” bildirisi yayımlanmıştı. AYM’ye çağrı yapılan bildiri sosyal medyada da büyük yankı uyandırmıştı. Yüksek Mahkeme her şeye rağmen Baransu hakkında hak ihlali olmadığı yönünde karar verdi. (yeni hayat)