Anayasa Mahkemesi (AYM) bir mahkumun, Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'a göndermek istediği mektubun ceza infaz kurumu tarafından alıkonulmasını, haberleşme özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi.
Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak suçunu işlediği gerekçesi ile hapis cezası alan A.K., o tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup niteliğinde bir faks göndermek istedi. Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olayları protesto etme amacını ve bu olaylar ile ilgili ateş açılmasında sorumluluğu bulunanların adalete teslim edilmesi talebini içeren mektup Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tarafından alıkonuldu.
A.K., bu karara karşı Bolu İnfaz Hâkimliği nezdinde şikâyet başvurusunda bulundu ve infaz hâkimliği A.K.'nın başvurusunu reddetti. İnfaz hakimliğinin kararı için bu sefer Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuran A.K.'nın başvurusu, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da reddedildi. Haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğini ileri süren A.K., AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.
Gerekçeli kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına atıf yapan AYM, mektup gönderme ve almanın, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ve tutukluların dış dünya ile bağlantısında en önemli araçlardan olduğunu göz önünde bulundurması gereğini kaydetti.
Anayasanın 22. maddesinde yer alan haberleşme özgürlüğünün ihlaline ilişkin şikâyetlerin kabul edilebilir olduğuna karar veren AYM, başvurucunun anayasanın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. CİHAN