Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin şu ana kadar verdiği 1.042 hak ihlal kararından 543'ünün 2015 yılında verildiğini söyledi.
AYM Başkanı Arslan, Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında mülteci sorununa değinen Arslan, "Bir şekilde sınırlarımızdan içeri giren yabancılara hayırseverlik gereği değil onlar haklarına saygı gereği düşmanca davranmama yükümlülüğümüz vardır. Türkiye 3 milyona yaklaşan mültecilere kapısını ve yüreğini açmıştır aslında ötekinin misafirlik hakkının korunmasına paha biçilmez bir katkı yapmaktadır ve bu katkıyı yapmaya devam edecektir." dedi.
Avrupa'da birçok ülkede mültecilerin sınırlardan içeri girmemesi gereken adeta 'virüs' muamelesi gördüğünü ifade eden Arslan, "Kimi yerde kontrol amaçlı bileklik takılıyor, kimi yerde sadece belli bir dine mensup olanlar sınırlardan içeri alınıyor. Dahası sınırları geçmek isteyenlerin vurulması gerektiğini söyleyenler de çıkabiliyor. Diğer yandan da mültecilerin batıya doğru umut yolculuğu trajedilere dönüşüyor. Kıyalara sık sık çocuk cesetleri vuruyor. Aslında kıyıya vuran ötekinin yüzüne yansıyan insanlığın cesetleridir. Kıyıya vuran ve hafızamıza kazınan bu cesetler maalesef kalbi sökülmüş bir çağın görüntüleridir. Bu bir akıl tutulması değil vicdan tutulmasıdır. Tüm bu olgular yabancıya şaşı bakışın ürünüdür." şeklinde konuştu.
Bireysel başvuru ile ilgili bilgiler veren Arslan, şunları kaydetti: "Bireysel başvurunun başladı 23 Eylül 2012'den bu güne mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521'i sonuçlandırılmış, 22 bin 673'ü de derdest durumdadır. Bugün itibariyle toplam 1042 hak ihlali kararı verilmiştir. İhlal kararlarının 757'si adil yargılanma hakkına, 77'sı kişi hürriyeti ve güvenliğine, 38'i mülkiyet hakkına, 31'i ifade özgürlüğüne, 30'u sendika hakkına, 24'ü yaşama hakkında, 23'ü de işkence ve kötü muamele yasağına ilişkindir. Sonuçlandırılan başvuru sayısındaki artışa bağlı olarak 2015 yılında verilen ihlal kararı sayısında ve çeşitliliğinde ciddi bir artış olmuştur. Mahkememizin şu ana kadar verdiği 1042 hak ihlal kararından 543'ü 2015 yılında verişmiştir. 2013 yılında 27 olan hak ihlali kararlarının sayısı, 2014'te 377'ye, 2015'te 543'e çıkmıştır. Bunun yanında haberleşme özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı konusunda ilk kez 2015'te ihlal kararları verilmiştir."
CİHAN