Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, kırmızı et sektörü temsilcileriyle görüşmesini gelmesini değerlendiren Aydın Kasaplar Odası Başkanı İsmail Kadı, tavan fiyat uygulamasının mümkün olmadığını söyledi. Etteki pahalılığın, tavan fiyat uygulaması veya ithal etle çözülemeyeceğini savunan Kadı, "Tek çözüm, serbest piyasa ve üreticiye destek." dedi.
Bakan Çelik'le görüşmede, kasapta karkas yağsız etin 23,03, yağlı etin 21,08, kıymanın 32, kuşbaşının ise 34 liradann satılması yönünde alındığı belirtilen karara tepki gösteren Kadı, kasapların bu durumda kesecek havyan bulamayacağını iddia etti. Oda Başkanı Kadı, "Et fiyatıyla ilgili sınırlama resmi değil, sadece konuşulan bir durum. Bunun uygulanıp uygulanmayacağı belli değil. Kesin sonuç, cuma günü yapılacak bir toplantı daha var, orada belli olacak ama böyle bir şey olmaz, olamaz. Neden olmaz? 23 liraya et kesimi deniyor. Üretici bir kere 23 TL'ye malını vermez. Zarar edeceği için vermez. Gider, pazarda canlı satar. Kasaplar da kesecek hayvan bulamaz. Bu kez de kasaplar, 25-26 liraya almak zorunda kalacaklar. 21 liraya yağlı kesime de yanaşmaz üretici. Pazara götürür, pazarda satar. Bu kez parayı canbazlar, aracılar kazanır. Fiyat sınırlaması, kimsenin işine yaramaz. Hem üreticiye, hem kasaba, hem de tüketiciye zararı olur. Böyle yaparak et fiyatı düşmez, düşüremezler." dedi.
Tavan fiyatın aracılara yarayacağını, üreticiyi de kasapları da mağdur edeceğini söyleyen Kadı, "Böyle bir durumda işin hilesi artar, dana eti diye inek eti satarlar, sakatat satarlar. Bugün kasap, 23 liraya kestiği hayvanı yüzde 8 KDV, yüzde 20 kemik, yüzde 10 diğerleri, stopajı, kesimi, kirası ve birçok gider kalemi var. Yağlı kesim yapsan, yüzde 10 da yağı var. Fiyatın kurtarması mümkün değildi. Bakanlık bu şekilde fiyat belirlemiş ama kesinleşen bir şey yok. Et piyasasının düzeleceğinden eminiz, zaten düzelmesi de gerekiyor. Şu anda kasaplar et satabiliyorsa satan da alan da memnun. İthal et gelecek deniyor. İthal et gelse ne olur? Büyük firmalar ihtiyaçlarını görür. Aydın, Muğla gibi illere ithal et gelmez. Biz Aydınlı kasaplar olarak da ithal et satmıyoruz, sattırmıyoruz. İthal et, Aydın'ı kesinlikle etkilemez. Kasaplar olarak hesabı biz şu anda ucu ucuna ancak denk getiriyoruz. Et fiyatlarının düşmesi için üretici desteklenecek, KDV'yi sıfırlayacak, stopajı kaldırılacak." şeklinde konuştu.
Et fiyatının, kuyumculardaki altın gibi her kasapta aynı olduğunu belirten Oda Başkanı İsmail Kadı, "Bakanlığın çıkardığı bu fiyatlandırma uygulanırsa işin hilesi başlar. Kasap sakatat satar, düzgün et satmaz. Kasap, 23 liraya dana bulup 32 liraya satamaz, kimse de vermez. Etin ucuz olduğu yerde hile vardır. Etin fiyatı her yerde aynıdır, aynı altın gibi. Ucuz ise hile vardır. Aydın'da biz bunun takibini yapıyoruz. Kasaplarımızda kaçak ve ithal et satışı yok." dedi.
Et piyasasının rahatlaması için hayvan sayısının artması gerektiğini belirten Kadı, "Devlet üreticiyi teşvik edecek, destekleme verecek. Yemi ucuzlatacak, uygun fiyata hayvan verecek. Hayvancılık teşvik edilir, hayvan sayısı artarsa sıkıntı olmaz, kanun çıkarmaya gerek kalmaz. Devletin et fiyatlarına sınırlama getirmesi çare olmaz. Üretici yem çuvalına 50 lira verecek, 21 liraya dana satacak. Zaten üretici, danayı beslemek için canlı kilosunu 20 liraya alıyor. Et ithalatı ve tavan fiyat uygulaması sektöre indirim de getirmez, rahatlatmaz da. Tek çözüm destek, teşvik ve girdilerin düşürülmesi." dedi. CİHAN