Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği: Kimyasal ilaçlar arıcılığı tehdit ediyor

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği: Kimyasal ilaçlar arıcılığı tehdit ediyor

AYDIN (CİHAN)- Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, çekirgeyle mücadele ve yabani otları kurutmak için kullanılan kimyevi tarım ilaçlarının arıcılığı zora soktuğunu söyledi. Aydın'da bin 650 arıcının 250 bin kovanı olduğunu ve bunun dört katı da misafir arıcıların kovanları bulunduğunu belirten Altın, "Çekirge ve yeşil otları kurutmak için kullanılan ilaçlar, arılar için tehditse bu doğadaki diğer canlılar için de tehdittir. Bu tür ilaçla mücadele, doğa katliamıdır. Bunun mutlaka önüne geçilmelidir, doğal yollarla mücadele edilmelidir." dedi.

İlçelerden ve sulama birliklerinden çekirge ve su yosunlarıyla mücadelede kullanılacak kimyevi ilaçlar için uyarıları aldıklarını, kovanların ilaçlama yapılacak alanlardan uzaklaştırılmasının istendiğini belirten Birlik Başkanı Altın, "Arıların ölmemesi için birtakım girişimlerde bulunduk, sonuçlarını da aldık. Gezginci arıcıların kış konaklamasında çok ilgi gösterdikleri, konuşlandıkları bir il. Yerli arıcılarımız da var. Birliğin bin 650 üyesi var, bunların 250 bin kovanı var. Bunun üç dört misli kadarı da Aydın'da konuşlanmış durumda. Kurum ve kuruluşlar bize yazı gönderiyor. Efeler Kaymakamlığı ve Sulama Birliği'nden bize yazı geldi. Çekirge mücadelesi için ilaçlama yapacaklarını, kullanılan ilaçların arılara zararlı olduğunu belirterek, belirtilen yerlere arı kovanlarını koymamızı istemiyorlar. Kovanlarımızı nerelere koyacağız? Tamam koymayalım, çekirge mücadelesi yapılacak diye koymayalım. Aydın'da arıcılık yapmayalım mı? Çiçeklenmeden bu yörelerde otları kurutursak, gelecek senelerde bu otları bulamayacağız, bu bitkileri kaybedeceğiz. Yeşil kurutan ilaç kadar bilmiyorum doğa katliamı yapan. Çevrecilerden destek istiyoruz. İlaçlamalar engellensin. Sulama kanallarındaki yabani ot ve yosun mücadelesi çekirge, ot ve yosunlarla arılara zarar verilmeyecek şekilde yapılsın. Arılara ve diğer hayvanlara zararlı olan çekirge mücadelesi bu şekilde yapılmamalı. Dünya doğal mücadele yapıyor. İlaçla mücadele, doğa katliamıdır, bunun mutlaka önüne geçilmelidir. Bazı ilçelerde mezarlık ve bağ bahçelerde yeşil kurutan mücadelesi yapma kararı almışlar. Bunlar yapılmasın. Arılar ve doğa katlediliyor, bu yapılmamalı. Çevrecilerin bize destek olacaklarına inanıyoruz." dedi.

Daha önce Sultanhisar ve Nazilli ilçeleri çevresinde meydana gelen arı ölümlerinin sebebiyle ilgili soruyu da cevaplayan Zeki Altın, bu bölgelerdeki bal arısı ölümlerinin tahlillerde, kullanılan 40 çeşit kimyevi maddenin etkisinin bulunmadığının ortaya çıktığını doğrulayan Altın, arıların arıcıların kendi kullandıkları ilaçlarla öldüğü iddialarını ise kamuoyunda böyle bir kanaat oluştuğu şeklinde açıkladı. Altın, "Geçen yıl ölen arılarla ilgili numuneleri topladık, İzmir'e gönderdik. Kamuoyunda, arı ölümlerinin tarım ilaçlarından değil de arıcıların kendi ilaçlarından olduğu şeklinde bir kanaat oluştu. Bu tamamen yanlış değerlendirmenin sonucu. Bu bölgede kullanılan ilaçlar var mı yok mu, onun incelenmesi gerekir. Biz üst birliğimizle de görüştük, bakanlığımızın yetkilileriyle de görüştük, bundan sonra böyle bir durum inşallah olmaz. Olursa da zaten o numuneleri daha geniş imkanları olan labaratuvarlara göndermeyi düşünüyoruz. Bu iddia asılsız diyelim, gerçeklerle bağdaşmıyor diyelim, hakikatlerle örtüşmüyor diyelim, çünkü bunca yılın arıcısıyız. Orada arının neden öldüğünü bilecek kadar arıcılarımız da artık bilinçli. Ara sıra olur ama oradaki ilaçtan arıcının kendi yanlış uygulamasıdır deyip geçmek kolaycılığa kaçmaktır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği: Kimyasal ilaçlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER