Avustralya'nın Queensland eyaletinde bilim adamları, yeni bir kanser ilacının üretimi ve denemelerine başladı. Queensland Institute of Medical Research, QIMR isimli kurumun, denemelerine başladığı ilaç, insan vücudundaki bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserle mücadele edilmesini amaçlıyor.
QIMR, Avustralya'da deneme amaçlı T-hücre terapisi üretim lisansı verilen ilk ve bu terapinin insanlar üzerinde kullanım hakkı verilen ikinci kurum.
Queensland Eyalet Başbakanı Annastacia Paszczuk, yeni kanser tedavisi denemelerini Amerika'nın Philadelphia Eyaleti'ndeki biyoteknoloji toplantısında duyurarak, "Bu ileriye doğru atılmış dev bir adım ve Queensland Eyaleti'ni kanserle mücadele konusunda küresel anlamda öne çıkaracak." dedi.
Tedaviyi geliştiren, Prof. Rajiv Khanna, deneme iznini heyecan verici olarak tanımlayarak, "Kanser hastalarını tedavi ederken, normal tedaviler olan, kemoterapi ve radyoterapinin yanısıra, bağışıklık sistemini terapisinin de bu iki tedaviyle birlikte kullanılması en büyük hedefimiz." dedi.
Kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönteminin avantajlarına değinen Prof. Khanna,"Bağışıklık sistemi terapisi, kemoterapi ve radyoterapide görülen ağır durumlar ve yan etkiler söz konusu değil. Bağışıklık sistemi terapisinin en büyük avantajı da bu." dedi.
Yeni kanser tedavisinde, kanserli hastanın kan örneklerinden, bağışıklık hücreleri alınıyor ve bu hücreler belirli kanserlerin antijenlerini tanıyacak şekilde geliştiriliyor. Kanserli hücrelere karşı eğitimli bu yeni hücreler yeniden kanserli hastanın vücuda enjekte ediliyor. Sonrasında vücudun bağışıklık sistemi kansere karşı mücadele etmeye başlıyor.
QIMR Direktörü Prof. Frank Gannon, "Yaptığımız denemelerde, bağışıklık sistemi terapisinin güvenli olduğu ve önemli bir yan etkisinin bulunmadığı ortaya çıktı. Bu yöntem özellikle virüs temelli kanser tümörlerine karşı etkili bir tedavi yöntemi olabilir." dedi. CİHAN