Avustralya'da, 'kanser hastasına özel kişisel ilaç' denemeleri başladı


Sydney'deki Royal North Shore Hastanesi'nde kanser hastalarından alınan tümörlerin yapısına uygun kanser ilacı geliştirilmeye başlandı. Buna göre her kanser hastası için tümörün özelliklerine uygun kişisel ilaçlar geliştiriliyor.

Bu özel kanser tedavi yönteminin insanlar üzerindeki deneme aşamasından önce, aynı yöntem ileri derecede kanser hastası köpekler üzerinde denendi. Denemelerde, kanserli köpeklerin hemen hepsinin yaşam sürelerinin uzadığı görüldü.

Şimdilik 21 ileri derecede kanser hastası üzerinde denenen yeni yöntemde, RGSH'K isimli bir ilaç kullanılıyor. Deneme aşamasındaki bu programa katılan hastaların, kanserli tümörleri alınarak bir tümör bankasında tutuluyor. Hastanın tedavisi öncesi bu tümör üzerine çeşitli denemeler yapılıyor. Sonrasında tedavi için başka şansı kalmayan bu hastalara tümörün özelliklerine göre oluşturulmuş özel bir ilaç enjekte ediliyor. Bu ilaç hastanın kendi tümöründen üretiliyor ve yine hastanın kendi bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere karşı harekete geçmesi hedefleniyor. Bir başka deyişle hastanın bağışıklık sistemine vücuttaki var olan ve yeni oluşacak olan kanserli hücreleri tanıyıp diğer hücrelerden ayırt edebilmesi ve onlara saldırması ümit ediliyor.

Hastalar üzerindeki denemeler, Royal North Shore Hastanesi Onkoloji Profesörü Sthephen Clarke ve Yardımcı Profesör Nick Pavlakis'in gözetiminde sürdürülüyor.

Prof. Clarke, denemelerin artık başka çaresi kalmamış olan kanserli hastalardan alınan çok farklı çeşitteki tümörler üzerinde çalışılarak yapılacağını belirterek, "Buradaki en büyük sorun, kanserli hastanın kanser tümörlerine ulaşabilmek. Hastanın vücudundan gelişigüzel bir şekilde kanserli tümörü kesip alamıyorsunuz. Tümörün hastanın vücudundan önceden alınmış ve üzerinde çalışılmış olması gerekiyor. Sonrasında yeniden tümör geliştiren bu hastalara o zaman tümörüne özel olarak geliştirdiğimiz ilaçla müdahale ediyoruz." dedi.

Tedavinin amacının önce tümörün büyümesini durdurmak ve sonrasında küçülmesini sağlamak olduğunu belirten Prof. Clarke şöyle devam etti: "Basit anlamda kanserli hastaların bağışıklık sistemlerinin tümörlere karşı daha etkili bir şekilde savaşmasını temin etmeye çalışıyoruz. Bunun için bir parça tümörü alıp, bundan bir aşı geliştirip yeniden hastaya enjekte ediyor ve bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere karşı harekete geçmesini ümit ediyoruz."

Prof. Clarke, denemelerin başarılı olması halinde, daha çok sayıdaki hasta üzerinde daha büyük bir çalışma yapacaklarını söyledi. Clarke, "Kanserli hastaların bağışıklık sistemlerini uyararak, vücudun kansere karşı harekete geçmesini temin etme yöntemi giderek yaygınlaşıyor. Hastanın kendi kanserli tümöründen elde edilen aşıyla, tümörlerle birlikte olan antijen proteinlerine karşı bağışıklık sisteminin savaşmasını yolunda ümit vadediyor. Bu çalışmalarımız etkili bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkarsa, o zaman daha geniş çaplı bir çalışmayla bu tedavi yöntemini, standart kanser tedavileriyle kıyaslayarak daha iyi sonuçlar alıp alamadığımıza bakacağız." dedi.

Bu denemelere katılmak isteyen kanserli hastaların ise onkoloji doktoruyla görüşerek durumlarının kriterlere uyup uymadığını öğrenmeleri gerektiği ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya'da, 'kanser hastasına özel kişisel ilaç'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER