Buna göre avukatlar çipli kartlarını okutacak ve x-ray cihazından geçecekler. El veya dedektörle arama yapılmayacak olan avukatlar, silah ve patlayıcı madde gibi cisimlere duyarlı x-ray cihazı alarm verdiğinde bu cismi göstermeleri istenecek. Göstermek istemeyenler adliyeye alınmayacak. Hakim ve savcılara yönelik de aynı uygulamanın başladığı ifade edildi.
İstanbul Baro Yönetimi, internet sitesi üzerinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptıkları görüşmeler sonucu varılan mutabakatı açıkladı. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinden sonra adliye girişlerinde avukatlara yönelik istenmeyen ve tasvip edilmeyen olayların yaşandığı hatırlatıldı.
Baronun bu sürece müdahil olduğu belirtilen açıklamada, güvenlik sorununun mevzuata, meslek onuruna uygun bir biçimde ve eşitlik temelinde çözümü için Başsavcılık ile görüşmelere başlandığı kaydedildi. Bu görüşmeler sonucu varılan mutabakat maddeler halinde sıralandı.
Avukatlar adliyeye avukatlara tahsis edilen bölümden sadece Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından verilen çipli-akıllı kimlik kartlarını okutarak girecekler. Bu nedenle henüz çipli kart almayan avukatların en kısa sürede bu kartları temin etmeleri istendi. Aksi takdirde bir süre sonra çipli karta sahip olmayan avukatların avukat girişlerinden giremeyecekleri uyarısında bulunuldu.
Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesi uyarınca avukatların girişlerde asla üstü ve çantasının aranamayacağı hatırlatıldı.
Avukatlar çipli kartlarını okuturken çantalarını x-ray cihazına bırakacak. Bu uygulamada çantanın içindeki evrakların görülmesi veya okunmasının fiilen ve teknik olarak söz konusu olmadığı ifade edildi. Dolayısıyla bunun hukuken ve fiilen bir arama olmadığı vurgulandı. Çantanın x-ray cihazından geçişi esnasında içinde silah veya benzeri şüpheli bir cisim bulunduğu yönünde bir kuşku ortaya çıkması halinde dahi çantada bir arama yapılmayacak. Ancak avukatlardan bu cismi göstermeleri istenecek. Bu yapılmadığı takdirde ise içeri giremeyecekler.
Çantasını x-ray cihazına bırakmak istemeyen avukatlar sadece silah, patlayıcı ve benzeri ağır metallere müdahaleyi gerektirir tepki verecek surette ayarlanan duyarlı kapıdan çantası ile birlikte geçecek. Bu geçiş sırasında çanta uyarı verdiğinde yine çanta aranamayacak. Ancak, yine bu uyarıyı verebilecek olan cismin tanıtılması veya gösterilmesi istenecek. Bunun reddedilmesi halinde avukatlar giriş yapamayacak.
Avukatlar çipli kartlarını okuttuktan sonra silah, patlayıcı ve benzeri ağır metallere tepki veren x-ray kabininden geçecek. Bu geçiş sırasında duyarlı kapının uyarı vermesi halinde hiçbir şekilde elle veya dedektörle üst araması yapılmayacak. Uyarıyı verebilecek cismin tanıtılması istenecek. Bu yapılmadığı takdirde içeri giriş mümkün olmayacak.
Hakim ve savcıların da adliyeye girişlerinde aynı prosedüre tabi olacakları belirtildi ve bu uygulamanın başladığı açıklandı.
Stajyer avukatlara 15 gün içerisinde TBB tarafından çipli kart verilecek. Stajyerlerin de girişleri avukatların girişi gibi olacak.
İstanbul Baro yönetimi, bu kurallara uyulmasının avukatların güvenliği bakımından da gerekli olduğunu kaydetti. Açıklamada, "Adliyenin güvenlik sorununun aynı şekilde ileride gerçekleşebilecek bir takım istenmeyen olayların sorumluluğunun haksız olarak avukatlara yüklenmesi ve bu yönde yaratılmak istenen kamuoyu algısının giderilmesi ve nihayet kanunla belirlenen bir takım kazanımların muhafazası bakımından da elzemdir. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın haksız ithamlarla karşı karşıya kalmaması bakımından bu şekilde sorun kanuna ve meslek onuruna uygun, sorumluluk ve eşitlik temelinde çözülmüş olacaktır. Kaldı ki, müvekkillerimizin haklarının korunabilmesi, meslektaşlarımızın adliyeye en seri ve sorunsuz şekilde girebilmelerini temin esastır ve gereklidir." denildi.
Açıklamada avukatlardan bu hususta duyarlılık ve anlayış göstermeleri ricasında bulunuldu.
CİHAN