Avukat Kırımlı: 15 Temmuz yargılamaları İstiklal Mahkemeleri'nden daha kötü

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mart 1 2022
15 Temmuz sonrası çok sayıda askerin savunmasını üstlenen avukat Elif Esra Kırımlı, günümüzde yapılan yargılamaların İstiklal Mahkemeleri ve 12 Eylül’den bile daha kötü olduğunu söyledi. Avukat Kırımlı, “Darbe girişimini öğrenince kendisini askeri araca kilitleyen er de ceza aldı. Yani kıstas ne burada? Biz neyi tartışıyoruz?” diye sordu.
15 Temmuz sonrası tutuklanan ve ‘darbeyle’ suçlanan çok sayıda asker sanığın avukatı olan Elif Esra Kırımlı, yargılama sırasında yaşadıkları hukuksuzlukları anlattı.

Mahkemelerdeki en makul taleplerinin bile reddedildiğini söyleyen Kırımlı, “Müvekkilimin müebbet hapis cezası almasına gerekçe gösterilen belgeyi bile görmedim. Resmini bile göstermediler. O belgenin kim tarafından hazırlandığının tespiti için yaptığım başvuru ‘dosyaya bir şey katmayacağı’ için reddedildi. Biz neyi tartışıyoruz? Bu geçmişle kıyaslanamaz. İstiklal mahkemelerinin, 12 Eylül mahkemelerinin zabıtlarını okuyun… Geç ama güç kırmızı çizgi hep hukuk olmuş. Bugünle o günleri kıyaslayamam.” dedi.

“HUKUKU HATIRLATIYORUM SORUŞTURMA AÇIYORLAR”
Engin Büker’in ‘Taranmış Kanal’ YouTube kanalında 15 Temmuz yargılamalarını değerlendiren Elif Esra Kırımlı, hukuku hatırlattığı için defalarca mahkeme salonundan dışarıya atıldığını, müvekkillerinin savunma hakkını savunduğu için hakkımda soruşturmalar açıldığını söyledi.

“Hakkımdaki soruşturmaların büyük bir çoğunluğu mahkemedeki savunmalarımla ilgili. Çünkü hukuku hatırlatıyorum.” diyen Elif Esra Kırımlı, en makul taleplerinin bile mahkemelerce reddedildiğini anlattı.

ŞİMDİKİ DURUM İSTİKLAL MAHKEMELERİ’NDEN VE 12 EYLÜL’DEN DAHA KÖTÜ
Elif Esra Kırımlı, “Bir davada sıra sıra müebbetleri aldık. Bir kaç müvekkilimin müebbet gerekçesi olan sözde cepten çıkan bir darbe bildirisi var. A4 kağıt. Mahkemeye, ‘Bu tutanağın altındaki imza benim müvekkilime ait değil. DNA testi, parmak izi tespiti yapalım. Adli Tıp’a gönderelim. Kim yazmış bu tutanağı’ diyorum. ‘Dosyaya bir şey katmayacağından reddine’ diyorlar. Yani o belgenin kimin tarafından hazırlandığının tespiti davaya bir şey katmayacakmış! Biz kimin hangi fiilini legalleştirmeye çalışıyoruz. Dava bitti ben belgeyi görmedim

Bu haberler de ilginizi çekebilir