Artvin'de 129 HES projesinden bir tanesi olan Alabalık köyündeki Kalecik Regülatörü ve HES projesine karşı yöre halkı hukuk mücadelesini sürdürüyor. Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, ÇED raporlarına gerekli özenin gösterilmeden, 'kopyala yapıştır' yöntemleriyle hazırlandığını savunarak, "Gerçekten çok trajiktir, ÇED raporunun içerisinde örneğin Kızılırmak deltasıyla ilgili veriler bulunmaktadır. Yani 'kopyala yapıştırma' sırasında maalesef unutmuşlar. Çağlayan HES diye bir yerin bilgileri ve belgeleri var, Mersin tesislerinin belgeleri var. Yani 'kopyala yapıştırma' bu boyutlarda bu hale gelmiş." dedi.
Söz konusu HES projesi Alabalık köyünü adeta şantiye alanına çevirmiş. Bu durumdan rahatsız olan köylüler Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde HES şirketine karşı ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. Arazileri, sulama kanalları tahrip olan ve dere yataklarına harfiyat boşaltılan köylüler, Hopa'da yaşananlardan da etkilenerek HES şirketine karşı büyük bir çevre mücadelesi başlattı.
Artvin Adliyesi'ne dava dilekçelerini toplu olarak veren Alabalık köyü sakinleri konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Adliye binasında toplanan köylülere, Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, dernek avukatlarından Bedrettin Kalın, Köy Muhtarı Asım Bilir destek verdi. Burada açıklama yapan Av. Bedrettin Kalın, şunları kaydetti: "Bugün yine doğamıza ve yaşam alanlarımıza yönelik saldırılarıyla ilgili yasal haklarımızı kullanmak üzere Alabalık köylüleriyle birlikte adliyede bulunuyoruz. İlgili HES şirketi, ÇED olumlu kararı aldı, bu şirket maalesef 'ÇED gerekli değildir' kararı çerçevesinde Alabalık köyünü daha önce mahvetmiş bir şirketti. Bütün dere yataklarını harfiyatlarla doldurmuş, dere yataklarının kenarındaki arazilerin üzerlerini harfiyatlarla su kanallarını yolların bir çoğu tahrip edilişi ve hiçbir kural tanımadan hiçbir hukuksal dayanağı olmadan bu şirket bir çok iş yapmıştır dolayısıyla, bu aşamada nasıl bir iş yapacağını Alabalık köylüleri tahmin edebiliyor. Çünkü yaşadılar, biliyorlar. Bu nedenle tepki gösteriyorlar, bu nedenle kararlılar. Bunları köylerine sokmak istemiyorlar ve yaşam alanlarına sahip çıkıyorlar."
Bundan daha trajik olanın ise ÇED raporlarının 'kopyala yapıştır' yöntemiyle olduğunu belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı: "Devlet bu HES'lere hiçbir inceleme yapmadan, özellikle ÇED raporlarına gerekli özeni göstermeden, 'kopyala yapıştır' yöntemleriyle hazırlanmış bu ÇED'lere onay vermektedir. Gerçekten çok trajiktir, bin 500 sayfa olarak hazırlanmış olan bu ÇED raporunun içerisinde örneğin Kızılırmak deltasıyla ilgili veriler bulunmaktadır. Yani 'kopyala yapıştırma' sırasında maalesef unutmuşlar. Kızılırmak'la ilgili bir ÇED raporunun bölümlerini bizim raporun içine koymuşlar. Çağlayan HES diye bir yerin bilgileri ve belgeleri var inanamazsınız. Seydişehir Alüminyüm, Mersin tesislerinin belgeleri var. Yani 'kopyala yapıştırma' bu boyutlarda bu hale gelmiş, onaylayanlar okumadan onaylıyorlar, zaten okusalar böyle olacağını düşünmüyoruz."
Bir başka trajik olayın ise daha yeni yapılmış bir projenin, hemen ardından yapılacak proje ile su altında kalıp iptal edileceğini anlatan Kalın, "Çoruh havzası projeleri kapsamında projelendirilmiş olan Bağlık barajı. Bu baraj Kalecik Regülatörü ve HES Bağlık barajının baraj yerinden kuş uçuşu 290 metre içerde kalıyor. Yani Bağlık barajı yapıldığı zaman 670 metre civarlarına ulaşıyor. Yani bu baraj yapıldığı zaman bu baraj gölünün içinde ortasında kalıyor. Nasıl böyle bir projeye izin verilmiştir." diye sordu.
Dere yataklarına hafriyat dökmeye çalışırken, Alabalık köy sakinleri engel olmak isteyince köy sakinlerinden 4 kişinin jandarma tarafından ifade vermeye çağırıldığını belirten Kalın, "ÇED'de taahhütleri var, 'harfiyat dökmeyeceğiz' diyorlar. Köylüler, o ÇED raporundaki taahhüdün gereğini yerine getirmelerini istiyorlar." dedi.
Konu hakkında açıklama yapan Muhtar Asım Bilir, "Orada yaşayan 476 insanın hakkı var, o Alabalık deresindeki arazide. O derede yaşayan insanların var sayılmalı. Onlar orada doğmuş, orada büyümüş, orada yaşıyor. Doğayı insanları katleder gibi gelip de vadiye girip de 'biz burada kırma, eleme yapacağız, bunu bakanlık onayladı veya biz burada HES yapacağız' diyorlar. Biz burada böyle bir HES istemiyoruz." diyerek tepkisini dile getirdi. CİHAN