Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun otobanı

Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun otobanı

Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli projesi olan Körfez Geçiş Köprüsü'nde sona yaklaşılıyor. Köprüden sonra yapılan ve İzmir'e kadar uzanacak olan 433 kilometre uzunluğundaki otoyol inşası da devam ediyor.

Tamamen Türk mühendislerinin emeğiyle yapılan ve Avrupa'da birinci, dünyada da en uzun ikinci otoban ünvanına sahip olacak Gebze- Orhangazi- İzmir otoyoluyla ilgili projenin Tüneller Sorumlusu Maden Mühendisi Abdullah Kürşat Erol açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ SAMANLI TÜNELİ

Otoyol üzerinde 3 tünel olduğunu belirten Erol, "Tüneller önemli sanat yapılarıdır. Samanlı Tüneli, Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını aldı. 3 bin 591 metre uzunluğunda olan tünelden önce en uzun tünel, Aydın-İzmir otoyolunda yer alan 75. Yıl Selatin Tüneliydi. Türkiye'nin en uzun tünelini biz kayıtlara artık Samanlı Tüneli olarak geçirttik. Bu tünel zor şartlar altında yapıldı ancak biz iki yıl gibi bir sürede bu tüneli deldik. Yaptığımız jeoteknik bilimsel çalışmalarla göçük v.b durumlarla karşılaşmadan tünelimizi çok kısa bir sürede gerçekleştirdik. Bu tünellerde yaptığımız çalışmalar diğer iki tünelimize de ışık tuttu. Diğer tünelimiz Bursa'ya girerken bulunan tünelimiz, o da bin 320 metre uzunluğunda kısa olan tünelimiz. Bir diğer tünelimiz İzmir'in hemen girişinde, o da bin 650 metre uzunluğunda kazısı tamamlandı ve betonlarının yüzde 50'si yapıldı." dedi.

Yapılan otoyol ve tünel projelerinin tamamında Türk mühendislerin yer aldığını kaydeden Erol, "Yapılan otoyol ve tünel projeleri Türk mühendislerinin projeleridir. Tabii ki yardım aldıkları danışmanları var. Samanlı Tüneli tamamen Türk mühendislerinin çalışmasıdır. Projelerinden tutun da uygulamasına kadar Türk mühendislerin eserleri olan bu yapıtlarda 10 bini geçen çalışanımız mevcut." diye konuştu.

Türkiye'nin en uzun tünelini yaptıklarını anlatan Mühendis Abdullah Kürşat Erol, şöyle devam etti: "Tünelin ortasındaki örtü kalınlığı 430 metredir. Bir tarafı Yalova'da, diğer tarafı Bursa'dadır. Tünelin kazısı yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu tünelden 500 metre daha kısa olan İzmir-Aydın otoyolundaki 75. Yıl Selatin Tüneli, 7,5 yılda delindi, 9 yılda hizmete açıldı. Bolu tüneli 450 metre daha kısa, 12 yılda delindi ve 14 yılda hizmete açıldı. Bu tünel 2 yılda delindi 3 yılda da hizmete açılmış oldu. Bu tünelde 600'e yakın çalışan oldu. Şu anda her şeyi bitmiş bir şekilde, fanları, elektroniği, yangın alt yapısı, GSM operatörleri vb. her şeyi tamamlandı. Tünel iki ayrı enerji şebekesinden besleniyor. Yalova'da elektrik kesilirse Bursa'dan, Bursa'da elektrik kesilirse Yalova'dan besleniyor. Bütün Türkiye'de elektrik kesintisi olursa 1 hafta boyunca enerjisi yetecek kadar jeneratör ve yakıt tankları mevcuttur. Full otomatik her türlü yangın senaryolarına karşı, tünelin hangi santimetresinde yangın çıkarsa çıksın otomasyon sistemleri var."

CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun otobanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER