Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi: "Türkiye'de AİHM kararları uygulanmıyor”
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Nisan 6 2023
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Bakanlar Komitesi, 2022 yılına ilişkin 16'ncı yıllık raporunu yayınlayarak, temel insan haklarına ilişkin Konsey'e üye 46 ülkenin uygulamalarına ilişkin genel bir tablo ortaya koydu.
Raporda Türkiye aleyhinde "ihlal prosedürü" başlatılan Osman Kavala davası başta olmak üzere, en çok düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne ilişkin AİHM kararlarının uygulanmadığı belirlendi.
Bakanlar Komitesi, AİHM’in temel kararlarının Avrupa Konseyi'ne üye devletler tarafından uygulanma durumunu ortaya koymak için yıl boyunca yeni, devam eden veya kapatılan davalara ilişkin istatistikler ve bilgiler içeren 2022 raporunu açıkladı.
Raporda, 2022'de savaşın Avrupa'ya geri döndüğü ve Rusya’nın AİHM kararlarını uygulama yükümlülüğü devam etmesine rağmen sisteme katılımını durdurduğu yeni bir tespit olarak yer aldı.
Bakanlar Komitesi'nin, Rusya'nın Konsey'den çekilmesine rağmen, Rus sivil toplumunun başta BM olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlarla bu konudaki temasını arttırdığı ve Rus makamlarına yasal yükümlülüklerini hatırlatmaya devam ettiği belirtildi.
Corona virüsü salgını ciddi zorluklar oluşturmaya devam etse de, 2021'de Bakanlar Komitesinin dört toplantıda rekor sayıda vakayı incelediği ve davalı devletler tarafından benimsenmesinin ardından geçtiğimiz yıl 1100'den fazla davanın kapandığı bilgisi yer aldı.
Ayrıca, özellikle sivil toplum kuruluşlarından ve ulusal insan hakları kurumlarından Bakanlar Komitesi tarafından alınan giderek artan sayıdaki bildirimler nedeniyle, yürütme sürecinin katılımcı niteliği ve şeffaflığının daha da geliştiği vurgulandı.
Ancak, yürütme sürecinde hala bir takım önemli zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, özellikle karmaşık devletler arası davalar ile Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş için de işletilen ve "kısıtlamaların öngörülen amaçlar dışında kullanılarak, gizli amaçla siyaset yapılmasının engellenmesini" düzenleyen" 18’inci mad
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!
6.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var7.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Bu kez İzmit'e İHA düştü.

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında kara...


