Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nden Türkiye'ye hukuk uyarısı

Bir milyondan fazla avukatı temsilen Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi, "Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş başta olmak üzere Türkiyeli avukatların durumuna ilişkin kaygılar" başlığıyla Konsey Başkanı Michael Benichou imzasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdi.

Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nden Türkiye'ye hukuk uyarısı



Gönderilen mektupta Konsey, Erdoğan'dan Türkiye’deki bütün avukatların, her durumda, cezalandırılma, engellenme, aşağılanma ya da rahatsız edilme korkusu olmaksızın mesleki görevlerini yerine getirebilmelerini güvence altına almasını talep etti.

İşte o mektup:

"Sayın
CumhurbaşkanıRecepTayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
06560 Beştepe-Ankara Türkiye

Brüksel, 12 Eylül 2016

Konu: Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş başta olmak üzere Türkiyeli avukatların durumuna ilişkin kaygılar.

Sayın Ekselansları;
Bu mektubu, Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa Ekonomik Bölgesine dahil ülkelerin ulusal baro ve hukuk örgütlerini bünyesinde barındıran, 1 milyondan fazla avukatı temsil eden, Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi (CCBE) adına yazıyorum. Konseyimiz bünyesinde AB üyesi ülkelerin baroları yanında 13 Avrupa ülkesi barolarından da gözlemci temsilci üyeler bulunmaktadır. CCBE insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğünü son derece önemsemekte, dünya genelindeki insan hakları savunucularının durumu ile özellikle ilgilenmektedir.

CCBE olarak Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş başta olmak üzere bir kısım Türkiyeli avukatın durumundan ciddi kaygı duyduğumuzu ifade etmek isteriz.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın8 Eylül günü 25 avukat hakkında gözaltı kararı verdiğini ve bunlardan 22’si Antalya’da polis tarafından gözaltına alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Gözaltına alınan avukatlardan biri de Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Barosu üyesi Avukat Münip Ermiş’tir. Ermiş’in evi ve ofisinde 25 avukat için çıkarılan arama emri kapsamında arama yapılmıştır. Yetkililer halen arama ve gözaltı kararlarının neden alındığını kamuoyuna açıklamamışlardır.
Bildiğimiz kadarıyla, yakalama kararında adı geçen diğer avukatlar: Abdullah Selen, Hakan Evcin, Adnan Taşkın, Ali Önal, Arif Usta, Ammar Yılmaz, Burak Can, Enes Tokgöz, Erdal Taş, Erkan Satılmış, Fırat Coşkun, Ayşe Tokgöz Coşkun, Hasan Tarık Şen, İbrahim Eren Çakıroğlu, İbrahim Yıldız, İlknur Mersin, Mustafa Alper Oral, Osman Yengil, Salih Bayram Akıncı, Mustafa Özmen, Kenan Mengi, Tuba Günay Durmaz ve Sedat Alp’tir.

Sayın Ekselansları’na 19 Ağustos 2016 tarihli mektupta, CCBE, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimini müteakip Türk avukatlarının durumu hakkındaki kaygılarını zaten ifade etmişti.


 
Bu bağlamda, CCBE, (ekli) Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler belgesine ve bu belgenin özellikle avukatların görevlerini yerine getirirken sahip oldukları güvenceleri içeren 16, 20 ve 22. maddelerine dikkatinizi çekmek istemektedir.

Yukarıdakilerin ışığında, CCBE, saygıyla Ekselanları’nın, Münip Ermiş ve ilgili diğer avukatların salıverilmesini ve mahkemelerde müvekkillerini temsil edebilmelerini ve güvenlik ve esenliklerini sağlayacak etkili adımları atmaya çağırmaktadır. Ek olarak, Siz’den Türkiye’deki bütün avukatların, her durumda, cezalandırılma, engellenme, aşağılanma ya da rahatsız edilme korkusu olmaksızın mesleki görevlerini yerine getirebilmelerini güvence altına almanızı talep etmektedir.

Saygılarımla,

Michael Benichou
Başkan"

Avrupa avukat Antalya 
<< Önceki Haber Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nden Türkiye'ye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER