Avrasya Tüneli ve köprülerde hesabı yine vatandaş ödedi!

Yap-İşlet-Devret yöntemiyle faaliyete açılan ve yıllık araç geçiş garantisi verilen Avrasya Tüneli, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde yine hesap tutmadı.

SHABER3.COM

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti'nin yıllardır projelerinde uyguladığı yap-işlet-devret modeli vatandaşın adeta sırtına yeni bir borç yükü oldu. 

Yüksek vergilerle geçim sıkıntısı her geçen gün artan vatandaş ekonomik krizle birlikte hükümetin beceriksizliğinin faturasını ödüyor. Her sene yeni yapılan köprü ve tünellerin geçiş garantisi vatandaşın cebinden çıkıyor.

12 ayda  25 milyon 125 bin araç garantisi verilen Avrasya Tüneli'nde yaklaşık 8 milyon aracın parasını ödemek yine vatandaşa kaldı. Avrasya Tüneli için verilen araç garantisi nedeniyle 2018 yılında işletmeci firmaya 155 milyon lira ödenirken, 2019 yılı için bu tutar 177 milyon lira olacak. 2020'de ise yaklaşık 300 milyon liralık bir faturanın çıkması bekleniyor.

FATURA HAYLİ KABARIK

Yap-işlet-devret projeleri olarak hayata geçirilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde 2019 yılında araç geçişlerinde büyük düşüş yaşanmış ve Hazine işletmeci firmalara daha büyük tutarlar ödemek durumunda kalmıştı.

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar yaptığı açıklamada, 2019'da Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerindeki araç sayılarının düşmesi ile Hazine'nin 2 milyar 735 milyon lira ödemek durumunda kaldığını belirtti. 

Akar, “2019'da 17 milyon 271 bin araç geçişi sağlandı ve 2018 yılında geçiş yapan araç sayısı ile aynı düzeyde kaldı. Yıllık 25 milyon 125 bin araç garantisi verilen Avrasya Tüneli'nde 8 milyon aracın ödemesi yine Hazine'ye yüklendi.” dedi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN 3 MİLYAR LİRA ÇIKACAK

Dolar kuruna göre belirlenen köprü ve tünel geçiş ücretlerine bu yıl yüzde 50'nin üzerinde zam geldiğini belirten Haydar Akar, Hazine'nin ödemesi gereken tutarların katlanacağına dikkati çekti. 

Avrasya Tüneli'nde geçen yıl 23 lira olan geçiş ücretinin yüzde 56 zam ile 36 lira olduğunu belirten Akar, şunları söyledi: “Yıl sonundaki fatura yaklaşık 300 milyon lira olacak ve Hazine'ye kesilecek fatura da 2 kat artacak. ‘Milletin cebinden bir kuruş çıkmayacak diyenlerin, sadece 3 proje için 1 yılda ödeyecekleri 3 milyar lirayı açıklaması gerekir. 2019 yılında Osmangazi Köprüsü için 6 milyon, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 36 milyon ve Avrasya Tüneli'nden de 8 milyon aracın bedelini Hazine ödemek durumunda kaldı.” 
<< Önceki Haber Avrasya Tüneli ve köprülerde hesabı yine vatandaş ödedi! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER